
Cacao is misschien wel de meest heilzame verslaving ter wereld. Ooit een exclusieve godendrank voor de elites van precolumbiaans Latijns-Amerika en een gewaardeerd ruilmiddel, nu wereldwijd geliefd en in ontelbare vormen en kwaliteiten te verkrijgen.
We volgen de fascinerende reis van cacao door de eeuwen heen en starten bij de eerste domesticatie en het vroegste gebruik. Tot de verbeelding sprekende archeologische vondsten vormen hiervan de fascinerende getuigen. Vervolgens duiken we in de harde realiteit van de cacaoplantages in koloniaal Latijns-Amerika en de Caraïben, en later in Centraal- en West-Afrika, waar ook de Belgische koloniale invloed een belangrijke rol speelde.
Naast de historische ontwikkeling besteden we aandacht aan de blijvende impact van koloniale structuren op de cacao-industrie vandaag. Hoe leven (semi-)koloniale praktijken in de moderne productie door? Welke lokale gevolgen heeft de grootschalige monocultuur op land- en watergebruik in een wereldmarkt die steeds meer vraagt?
Werp samen met Sander Spanoghe een boeiende blik op een bitterzoete geschiedenis.
De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.