Blijf op de hoogte
53597302023_6dea720436_o
51839017777_321771f716_o
51839018022_7001065ddc_o

Met Hendrik Vanden Abeele van Psallentes leg je je een volle namiddag toe op het zingen van de muziek van Hildegard van Bingen. Haar liederen kan je gregoriaans noemen – eenstemmig, tekstgebonden, binnen een bepaalde toonaard, liturgisch – maar de Duitse abdis gaat zoals verwacht dat stapje verder. Dit is muziek van een andere orde. Intens, bezwerend, radicaal. 

We zingen uit de twee manuscripten waarin Hildegards werk is overgeleverd (Dendermonde en Wiesbaden). We beginnen rustig en kalm met eenvoudiger werk of geïsoleerde woorden. Je hoeft geen ontwikkelde zanger te zijn om dit te kunnen. Willen volstaat. We tasten ter plekke af of we ook een gevorderd stadium van zingen kunnen bereiken. Onderweg vertelt Hendrik ook over de manuscripten: wat er in staat, hoe ze zijn opgebouwd, hoe de noten werken, wat de uitvoeringsproblemen zijn. Een beetje theorie en geschiedenis dus, maar vooral veel praktijk. 

Leer Bingen zingen – en 's avonds beleef je het URSULA11-concert van Psallentes. Een topdag in het gezelschap van een van de krachtigste vrouwen uit de muziekgeschiedenis.

Trouwens, wist je dat zingen super goed is voor je? 

Zo verhoogt het je weerstand en maakt het hormonen aan zoals endorfine en oxytocine waardoor je je prettig en energiek voelt. Het vermindert ook je stress en zorgt voor een goede ademhaling. En last but not least, zonder dat je het beseft doe je ook een work-out want je traint niet enkel je stem, maar een heel pak spieren in je lichaam. 

Meedoen? Ik dacht het wel! 

Deze activiteit is een samenwerking met Festival Stroom en bestaat uit de workshop én het URSULA11-concert van Psallentes. Je concertticket is dus inbegrepen en je geniet van 10% korting op de normale prijs. In de Abdij van Dendermonde is er geen drankfaciliteit. Breng dus zelf een flesje water mee voor tijdens de pauze.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie