Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51831689481_3e4e115baf_o

Het Vlaamse wandtapijt was gedurende eeuwen het voornaamste luxe-exportproduct in onze contreien. De Vlaamse wandtapijtenindustrie was internationaal gerenommeerd en had een afzet over heel de wereld. Ingrid De Meûter maakte er haar levenswerk van. Ze was namelijk decennialang conservator van de afdeling afdeling Wandtapijten en Textiel van de KMKG in Brussel bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Tijdens de rondleiding in de rijke collectie deelt ze haar expertise en belicht ze het verhaal van de wandtapijten door de eeuwen heen.

 

 

De wandtapijtkunst was vanaf de 15de eeuw een van de meest bloeiende kunstnijverheden in onze gewesten en verschafte werk aan duizenden spinners, ververs, wevers en tekenaars. De honderden kamers wandtapijten, geweven in de ateliers van Doornik, Brussel, Brugge, Oudenaarde, Edingen en elders, behoorden tot onze beste exportproducten.

Rond 1500 wordt Brussel het voornaamste weefcentrum van de Nederlanden. De uitzonderlijke technische kwaliteit van de Brusselse weefsels, met gebruik van goud- en zilverdraad naast zijde en wol, wordt toegepast op modellen van hoog artistiek niveau.

Vanaf het tweede decennium van de 16de eeuw worden in de Brabantse ateliers modellen en kartons van Italiaanse meesters op het getouw gelegd. Met deze Italiaanse ontwerpen doet de volle renaissance haar intrede. Met zijn revolutionaire modellen geeft Rubens in de 17de eeuw een nieuwe impuls aan de artistieke creativiteit van de weefateliers.

 

Belangrijk: Het inkomticket is niet inbegrepen in de deelnameprijs. Vergeet niet om onmiddellijk na je inschrijving voor de rondleiding bij Amarant je inkomticket aan te kopen via de website van KMKG zodat je zeker bent van een plaatsje in het museum.

Inkom via museumpas is gratis maar moet ook gereserveerd worden.

Tip: De cursus Vlaamse Wandtapijten, gegeven door Ingrid De Meüter in Gent en online biedt de ideale voorbereiding op de rondleiding. 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie