Blijf op de hoogte
54422000200_e59fcd7c0b_o
54422000195_f1c1627747_o
54421615486_627cc45e30_o

In ons zomerprogramma zetten we enkele van de mooiste begijnhoven in Vlaanderen in de kijker. Deze plekken vertellen het verhaal van de begijnenbeweging, een van de vroegste vormen van vrouwelijke emancipatie. In een tijd waarin vrouwen nauwelijks zelfstandigheid kenden, kozen begijnen voor een onafhankelijke levenswijze buiten huwelijk en klooster – een moedige keuze die haar tijd ver vooruit was. Vandaag staan verworven vrouwenrechten wereldwijd opnieuw onder druk. De strijd voor autonomie, gelijke kansen en een eigen stem is nog niet gestreden. Het verhaal van de begijnenbeweging is dus actueler dan ooit en kan een inspiratiebron zijn om blijvend in te zetten op gendergelijkheid en emancipatie.

Het Brugse Begijnhof werd in de 13de eeuw gesticht langs de waterloop De Reie, die toen al bekendstond als "De Wijngaard." Het begijnhof kende zowel spirituele als materiële bloei, vooral tijdens de middeleeuwen en de Contrareformatie, toen het een belangrijk religieus en sociaal centrum was. In de 17de eeuw groeide het begijnhof verder uit, met prachtige gebouwen en een bloeiende gemeenschap van begijnen. Aan het begin van de 20ste eeuw waren er echter nog maar enkele begijnen over, en sinds 1927 wordt de spirituele continuïteit gewaarborgd door een zustergemeenschap van de Clarissen, die zorgt voor het behoud van de religieuze en culturele tradities van de begijnen. Vandaag de dag blijft het Brugse Begijnhof een van de best bewaarde begijnhoven van België.

INBEGREPEN: rondleiding door een gids van S-wan Brugge

AFSPRAAK: een tiental minuten op voorhand aan het Sashuis aan het Minnewater.

WEETJE: van 6 juni tot 28 september staat deze Unesco-werelderfgoedsite in het teken van het thema Sauvegarde: het bewaren en koesteren van wat waardevol is. Meer info vind je op 800 jaar begijnhof.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie