
De eerste helft van de 17de eeuw was een bloeiperiode voor de barok in Antwerpen, waarbij de jezuïeten als barokke influencers een belangrijk rol speelden. Onder hun invloed ontstonden er religieuze broederschappen, 'sodaliteiten', waarvoor recht tegenover de jezuïetenkerk een apart gebouw werd opgetrokken, dat schitterend werd ingericht en aangekleed met belangrijke kunstwerken van ondermeer Rubens en Van Dyck.
Op het einde van de 18de eeuw, na de opheffing van de jezuïetenorde, raakten de kunstwerken verspreid en ging het interieur reddeloos verloren. Uiteindelijk zou de bovenste verdieping rond 1930 als de mooie Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek worden heringericht. Doorgedreven onderzoek maakt het echter mogelijk om een tip van de sluier op te lichten over de vroegere rijke bovenkapel van de sodaliteit.
INBEGREPEN: rondleiding door Kathleen Joris
AFSPRAAK: een tiental minuten op voorhand aan de ingang van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
OPGELET: Gezien de mogelijke kortingen is het toegangsticket niet inbegrepen. Je bezoek is verzekerd en je kan je ticket ter plekke kopen. Heb je een kortingskaart of Museumpas, neem die dan zeker mee.