Toen Georges Rodenbach in 1892 zijn succesroman Bruges-la-morte publiceerde, schetste hij een beeld van Brugge als één groot bouwvallig begijnhof waar de de oude gebouwen niets meer waren dan lege omhulsels van een doods verleden, met stille waters en schaduwrijke straten waar alleen priesters en oude vrouwen rondliepen. Dat was het romantische Brugge.
Achter die façade ging een ander Brugge schuil. Een ondernemend en progressief Brugge dat aansluiting zocht met de rest van de wereld. In dat Brugge woonde en werkte de laat-romantische componist Joseph Ryelandt die heel erg aan de stad verknocht was.
Op deze dag leren we u het Brugge van Ryelandt kennen. We bezoeken de plaatsen met hem geassocieerd en brengen een bezoek aan de tentoonstelling aan hem gewijd. We lunchen in het voormalige woonhuis van de componist en wonen zelfs een klein concert met zijn muziek bij. Dit alles schept een uniek beeld van deze Belgische grootmeester uit het fin-de-siècle Brugge.
Beleef het Brugge van Joseph Ryelandt! En voor wie niet wachten kan om meer over de man te weten te komen, hier al een kort filmpje van de hand van David Vergauwen.
Start: Markt van Brugge, standbeeld