Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53322573709_38959c862d_o
53321351947_f45557def5_o
53321352107_902a2ec82a_o

In deze cursus buigen we over de kunst van de jaren ’60, waarin de pop art furore maakte.

"I am nature", luidde nog de plechtstatige verklaring van Jackson Pollock in de jaren 50. Andy Warhol beantwoordt deze krasse uitspraak laconiek met "I’d like to be a machine". En omdat de pop art eigenlijk in Engeland is ontstaan, mocht Richard Hamilton eraan toevoegen: "Pop is populair, vluchtig, oppervlakkig, goedkoop, in serie vervaardigd, jong, grappig, sexy, spectaculair, luxueus, big business …". Hiermee was de toon gezet. Kunstenaars als Blake en Hockney zouden volgen.

Tot afgrijzen van de gevestigde orde nam de kunst in de jaren 60 een bizarre en totaal onverwachte wending. Soepblikjes werden tentoonstellingsobjecten. Gigantische wasspelden eisten hun plaats op als beeldhouwwerk. Stripverhalen en reclameborden hingen aan museummuren. Warhol was de nieuwe kunstpaus en overal heerste er een vrolijke anarchie.

De massaproductie van consumptieartikelen en de allesoverheersende beeldcultuur van foto, film en televisie hadden een volstrekt nieuwe wereld van tekens en voorstellingen gecreëerd. De kunstenaar ging hier niet langer aan voorbij, maar integreerde dit uitdijende heelal van nieuwe beelden in zijn werk. Lichtenstein haalde zijn inspiratie uit strips, Rosenquist uit reclameborden, Oldenburg uit spijkers en stekkers.

Ook Parijs sloot aan bij deze nieuwe belangstelling voor de realiteit. Het ‘Nouveau Réalisme’ van Klein, Spoerri, Arman, César, Tinguely en Christo confronteert ons niet langer met afbeeldingen van de realiteit, maar met de realiteit zelf.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie