Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Metz (F) - Centre Georges Pompidou
48952736207_b1a778f21e_o
48946447321_5789ed3dd6_o
48946638377_9a11000193_o
48952738267_c9db5f1801_o
48951997033_2246d077e4_o
Processed with VSCOcam with se3 preset
48951999248_1fe53d0a24_o

Waar je in Basel ook gaat of staat, er valt altijd wel kunst en cultuur te beleven. Met tientallen gebouwen ontworpen door beroemde architecten, enkele historische parels, de Rijn, veel musea en een mooi groen decor is er voor elk wat wils.

Op weg naar Zwitserland zetten we meteen de toon en houden we halt in het Mudam in Luxemburg waar we de internationale kunstcollectie van het museum ontdekken. Na een bezoek aan het Centre Pompidou Metz overnachten we in de charmante Franse stad aan de Moezel. We zetten de reis verder via Straatsburg voor een bezoek aan het Musée d'Art moderne et contemporain en via Mulhouse waar de Kunsthalle beslist de moeite waard is.

Eens aangekomen in Basel dompelen we ons volledig onder in hedendaagse kunst. Denk hierbij aan Kunstmuseum Basel, Kunsthalle Basel, Museum Tinguely, Fondation Laurenz Schaulager, Fondation Beyeler met tussendoor een stevige dosis architectuur en kunst in de publieke ruimte. Ook een fietstocht naar de Vitra Campus in Weil am Rhein mag niet ontbreken. Kortom, drie landen om te bezoeken en een veelvoud aan kunst om te beleven.

Reisprogramma
Woensdag 6 april 2022 (Luxemburg, Metz)
Na ons vertrek vanuit België houden we eerst in Luxemburg halt. We bezoeken er het Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean of kortweg Mudam. Het museum opende in 2006 de deuren en werd ontworpen door Ieoh Ming Pei. De structuur van het gebouw volgt de oude vijfhoekige verdedigingswallen op de Kirchberg. Achter de opvallende entree vinden we voornamelijk hedendaagse kunst. De collectie bevat werk van o.a. Marina Abramovic, Stephan Balkenhol, Bernd en Hilla Becher, Sophie Calle, Tony Cragg, Gilbert & George, Bruce Nauman, Shirin Neshat, Pipilotti Rist, Thomas Ruff, Cindy Sherman en Cy Twombly.
Na de lunch vatten we onze toch naar Metz aan. We bezoeken er Centre Pompidou Metz dat in 2010 opende en naar een ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban, de Frans architect Jean de Gastines en Philip Gumuchdjian werd gebouwd. Met meer dan 5.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte onder een golvend houten dak presenteert deze dependance van het Parijse Centre Pompidou een waaier werken en wisselende presentaties. Na een korte wandeling door de Jardins Jean-Marie Pelt en een gemeenschappelijk diner overnachten we in Metz.

Donderdag 7 april 2022 (Straatsburg, Mulhouse)
Vanuit Metz gaat onze reis verder naar Straatsburg voor een bezoek aan Musée d'Art moderne et contemporain (MAMCS). Het bestaat sinds eind vorige eeuw en is gebouwd op de oever van de Ill. De collectie moderne en hedendaagse kunst telt meer dan 6000 stukken. Kunstenaars zoals Claude Monet, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Georges Braque, Juan Gris, Pablo Picasso, René Magritte, Wassily Kandinsky, Sophie Taeuber-Arp, Marcelle Cahn, Alberto Magnelli, Hans Hartung, Wolf Vostell en Georg Baselitz zijn er vertegenwoordigd. We passeren in Straatsburg ook kort langs Café Aubette van Theo van Doesburg, Hans Arp en Sophie Tauber Arp. De kunstenaars werkten samen aan het interieur en pasten er het neoplasticisme en het elementarisme toe. Er komen veel primaire en secundaire kleuren aan bod omwille van hun dominante, aanvullende of contrasterende eigenschappen. Dit interieur werd in 1928 voltooid. Vervolgens rijden we richting Mulhouse voor een bezoek aan de Kunsthalle. Naast tentoonstellingen, biedt dit kunstencentrum residenties in een uniek geconverteerd industrieel kader. We reizen tenslotte door naar Basel.

Vrijdag 8 , zaterdag 9 en zondag 10 april 2022 (Basel, Weil am Rhein)
We bezoeken in Basel de meest uiteenlopende tentoonstellingsplekken voor hedendaagse kunst. We verplaatsen ons héél vaak te voet en nemen regelmatig het openbaar vervoer. Op het programma staan onder meer Kunstmuseum Basel, Kunsthalle Basel, Museum Tinguely, Fondation Beyeler en Fondation Laurenz Schaulager. Tussendoor nemen we steeds wat architectuur en kunst in de publieke ruimte mee. Bovendien staat er dit weekend een fietstocht op het programma en leggen we vanuit Basel de zogenaamde Rehberger Weg af die de stad met de Vitra Campus in Weil am Rhein verbindt. Deze unieke ervaring van amper vijf kilometer te midden van natuur en kunst neemt het publiek mee langs 24 kunstobjecten en 24 haltes. De Duitse kunstenaar Tobias Rehberger heeft hiermee op een unieke manier design, kunst en ontspanning met elkaar verbonden.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie