Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
39724961574_5e94fd8fbc_o

De noordelijke helft van het Centraal Massief is een dunbevolkte, bosrijke streek bezaaid met spectaculaire resten van uitgedoofde vulkanen. Er ontstonden stadjes en dorpen, vaak bizar neergezet op basaltrotsen. Tijdens de 11de en 12de eeuw verrezen overal romaanse kerken met een heel eigen architectuur. Rijk gebeeldhouwde kapitelen en portalen brengen de liefhebber in vervoering. Daarenboven passen die kerken perfect in het landschap. In de loop van de volgende eeuwen kwamen enkele gotische kerken het plaatje aanvullen. Door de armoede van de latere periodes bleef deze middeleeuwse pracht goed bewaard. 

Reisprogramma
Maandag 11 juni 2018
Na aankomst met de TGV in Lyon rijden we met de bus naar de Auvergne. Om meteen in de sfeer van de reis te komen bezoeken we al enkele romaanse kerken, waaronder ook die van Saint-Just-Saint-Rambert. 's Avonds dineren we samen in Le-Puy-en-Velay waar we ook overnachten.

Dinsdag 12 juni 2018
In de voormiddag bezoeken we Le-Puy-en-Velay. Het schitterend gelegen stadje, temidden van een bizar vulkanisch reliëf, bezit heel wat troeven: een mooi bewaard oud stadscentrum, een imposante romaanse kathedraal die boven het stadje uitrijst, en een geraffineerde romaanse kapel bovenop een andere vulkanische kegel. In het stadje is er tijd voor een vrije lunch.
De namiddag is gewijd aan de omgeving: het kerkje en de kasteelruïne van Polignac, de romaanse kerk van Saint-Paulien en vooral de grote, strenge kloosterkerk van La Chaise-Dieu, herbouwd in de 14de eeuw door de Franse paus Clemens VI als grafkerk. Ze bezit talloze kunstschatten waaronder een muurschildering die een danse macabre voorstelt. Na een vrij avondmaal overnachten we in Le-Puy-en-Velay.

Woensdag 13 juni 2018
Temidden van een stemmig dorpje ligt de Benedictijnerabdij van Lavaudieu. Zowel de kerk als het intieme kloosterpand bezitten nog middeleeuwse muurschilderingen. De Saint-Julienkerk van het nabijgelegen stadje Brioude is een perfect voorbeeld van de lokale romaanse stijl, en bezit een groot aantal rijk gebeeldhouwde kapitelen. In het gezellige stadje is er tijd voor een vrije lunch.
Het stadje Saint-Flour is strategisch gelegen bovenop een rotsplateau. Aan de rand ervan verheft zich de grote gotische kathedraal, die heel wat kunstwerken bevat. Na een gezamenlijk diner genieten we van een welverdiende nachtrust in Aurillac.

Donderdag 14 juni 2018
Na het ontbijt rijden we langs groene valleien naar het dorp Conques, een der mooiste van Frankrijk. De romaanse kerk is in elk opzicht een parel. Alleen al het angstaanjagende Laatste Oordeel op het westportaal is de reis waard. Nadien rijden we verder naar Rodez, de hoofdstad van de Rouergue, die duidelijk reeds behoort tot de mediterrane leefwereld.
Na de vrije lunch trekken we het centrum van Rodez in en bezoeken er ondermeer de kathedraal. In de late namiddag keren we via Espalion en Entraygues-sur-Truyère, een stadje met een middeleeuwse brug over de Lot, terug naar Aurillac.

Vrijdag 15 juni 2018
's Morgens maken we tijd voor een bezoek aan de plaats waar we de voorbije twee nachten hebben overnacht. Aurillac, de hoofdstad van Cantal, is een stemmig stadje met talloze monumenten. Nadien gaan we met de bus verder naar het hooggelegen Salers, waar sinds de 17de eeuw de tijd leek stil te staan. Elke straat, elke woning is fotogeniek. Het stadje is dus de ideale plek voor een vrije lunch.
Na het bezoek aan Salers rijden we door het berglandschap van de Monts-Dore en bezoeken onderweg onder andere de kerk van Orcival, één van de mooiste romaanse kerken op het programma. De kerk bezit aan de oostzijde die indrukwekkende opeenstapeling van kranskapellen, kooromgang, hoogkoor en achthoekige vieringstoren die de kerken van Auvergne zo aantrekkelijk maken. Vervolgens rijden we verder naar Le Mont-Dore, dat nog volop baadt in de atmosfeer van de Belle-Epoque. We genieten er van een gezamenlijk diner.

Zaterdag 16 juni 2018
Deze ochtend is gewijd aan een stukje indrukwekkende natuur die zo typisch is voor de Auvergne. Met de kabelbaan beklimmen we de Puy de Sancy, de hoogste bergtop in het Centraal Massief en eveneens het hoogste punt van de Monts Dore, een oude geërodeerde vulkaan. Na deze natuurpracht bezoeken we Besse-et-Saint-Anastaise waar er ook tijd is voor een vrije lunch.
's Namiddags bezoeken we een andere romaanse parel, die kan wedijveren met de kerk van Orcival: de kerk van Saint-Nectaire. Maar ook de Saint-Austremoine in het stadje Issoire is heel bijzonder. Bij het binnentreden moeten alle bezoekers even slikken. De restaurateurs van de 19de eeuw hebben namelijk het hele interieur, kapitelen inbegrepen, in felle kleuren beschilderd, zoals het ongetwijfeld ooit geweest is. Nadien gaat het richting Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne, waar we samen dineren.

Zondag 17 juni 2018
Clermont-Ferrand ligt in een kom, omgeven door bergen, waaronder de typische vulkaankegel van de Puy de Dôme. Het is deze uitgedoofde vulkaan die we na het ontbijt bezoeken. Met de kabelbaan beklimmen we zo één van de jongste vulkanen in de regio. Via de kerkjes van Royat en Chamalières keren we terug naar Clermont-Ferrand.
Heel de namiddag staat in het teken van het bezoek aan de hoofdstad van de Auvergne. De stad bezit niet alleen een wondermooie romaanse kerk met een rijke schat aan kapitelen, maar ook een grote gotische kathedraal met een opmerkelijk aantal oude glasramen. We bezoeken tevens het oude stadscentrum.

Maandag 18 juni 2018
Net buiten Clermont ligt het stadje Riom, de oude hoofdstad van Auvergne. We bezoeken het stemmige stadscentrum en vooral de nabijgelegen abdijkerk Mozac, met enkele van de meest beroemde kapitelen die de romaanse kunst heeft voortgebracht. We bezoeken ook het als kuuroord gekende Vichy waar er tijd is voor een vrije lunch.
Na het bezoek aan Vichy houden we ook nog even halt in Thiers, waar we mooie vakwerkhuizen kunnen bewonderen. Nadien rijden we verder naar Lyon.

Dinsdag 19 juni 2018
Na een vrije voormiddag en lunch in Lyon keren we per TGV terug naar België.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie