Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
50702567742_00a3b30e65_o-1
52002279645_eee1d6ab4b_o
50694644416_5996611bb4_b
51016552852_0ccd000196_o
51015737623_2021dfb3fc_o
50702475461_1c561efe0b_o
51016543952_f66fecc063_o

Voor deze reis kan je je nog inschrijven, we hebben ons max. aantal deelnemers nog niet bereikt. We gaan na bij de hotels of dat voor hen ook nog kan. Dat laten we je weten vóór je je deelname officieel bevestigt via een bestelbon.

De noordelijke helft van het Centraal Massief is een dunbevolkte, bosrijke streek bezaaid met spectaculaire resten van uitgedoofde vulkanen. Er ontstonden stadjes en dorpen, vaak bizar neergezet op basaltrotsen. Tijdens de 11de en 12de eeuw verrezen overal romaanse kerken met een heel eigen architectuur. Rijk gebeeldhouwde kapitelen en portalen brengen de liefhebber in vervoering. Daarenboven passen die kerken perfect in het landschap. In de loop van de volgende eeuwen kwamen enkele gotische kerken het plaatje aanvullen. Door de armoede van de latere periodes bleef deze middeleeuwse pracht goed bewaard. 

Het stadje Le-Puy-en-Velay bezit werkelijk alles: spectaculaire basaltrotsen, een grote romaanse kathedraal met kloosterpand en rijke schatkamer, een klein en charmant romaans kerkje en aangename straten met talloze herenhuizen uit de 15de tot de 18de eeuw.

Dit is een prachtige reis die Amarant met veel plezier terug op haar programma zet!

Reisprogramma
Zondag 4 september 2022
We vertrekken met de bus naar Auvergne, met een eerste stop voor de lunch in het centrum van Metz. Na de middag houden we halt in het mooie stadje Toul aan de Moezel, waar we de gotische kathedraal en het stemmige kloosterpand bezoeken. In de vooravond arriveren we in de oude bisschopsstad Langres, indrukwekkend gelegen op een hoogte en nog volledig ommuurd. We bezoeken er het vernieuwde kunstmuseum. Na de gezamenlijke avondmaaltijd maken we de obligate wandeling over de stadsmuur.

Maandag 5 september 2022
Langres is de geboortestad van Diderot, de drijvende kracht achter de Verlichting. We bezoeken het nieuwe aan hem gewijde museum, en meteen ook aan de romaanse kathedraal, verscholen achter een klassieke voorgevel. De rit naar Auvergne onderbreken we voor een vrije lunchpauze in Pérouges, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het figureerde vaak als kader van historische films. Onze eerste halte in Auvergne geldt de romaanse kerk van Chamalières, mooi gelegen aan de bovenloop van de Loire. 's Avonds dineren we samen in Le-Puy-en-Velay waar we ook overnachten, na een kennismakende avondwandeling.

Dinsdag 6 september 2022
In de voormiddag bezoeken we Le-Puy-en-Velay. Het schitterend gelegen stadje, temidden van een bizar vulkanisch reliëf, bezit heel wat troeven: een mooi bewaard oud stadscentrum, een imposante romaanse kathedraal die boven het stadje uitrijst, en een geraffineerde romaanse kapel bovenop een andere vulkanische kegel. Hier nemen we ook een vrije lunch.
De namiddag is gewijd aan de omgeving: het kerkje en de kasteelruïne van Polignac, de romaanse kerk van Saint-Paulien en vooral de grote, strenge kloosterkerk van La Chaise-Dieu, herbouwd in de 14de eeuw door de Franse paus Clemens VI als grafkerk. Ze bezit talloze kunstschatten waaronder een muurschildering die een danse macabre voorstelt en een reeks van veertien Brusselse wandtapijten uit de pre-Renaissance. We overnachten in Le-Puy-en-Velay.

Woensdag 7 september 2022
Temidden van een stemmig dorpje ligt de benedictijnerabdij van Lavaudieu. Zowel de kerk als het intieme kloosterpand bezitten nog middeleeuwse muurschilderingen. De Saint-Julienkerk van het nabijgelegen stadje Brioude is een perfect voorbeeld van de lokale romaanse stijl, en bezit een groot aantal rijk gebeeldhouwde kapitelen. In het gezellige stadje is er tijd voor een vrije lunch.
Het stadje Saint-Flour is strategisch gelegen bovenop een rotsplateau. Aan de rand ervan verheft zich de grote gotische kathedraal, die heel wat kunstwerken bevat. Over een diepe kloof in de omgeving sloeg Gustave Eiffel een elegant viaduct, opmaat voor zijn Parijse toren.
We genieten samen van een diner. We overnachten in Aurillac.

Donderdag 8 september 2022
Na het ontbijt rijden we langs groene valleien naar het dorp Conques, een van de mooiste van Frankrijk. De romaanse kerk is in elk opzicht een parel. Alleen al het angstaanjagende Laatste Oordeel op het westportaal is de reis waard. We krijgen de gelegenheid om vanop de tribunes de befaamde kapitelen te bestuderen. Nadien rijden we verder naar Rodez, de hoofdstad van Rouergue, een streek die duidelijk reeds behoort tot de mediterrane leefwereld.
Na de vrije lunch trekken we het centrum van Rodez in en bezoeken er ondermeer de kathedraal. In de late namiddag keren we via Espalion en Entraygues-sur-Truyère, een stadje met een middeleeuwe brug over de Lot, terug naar Aurillac.

Vrijdag 9 september 2022
's Morgens maken we tijd voor een bezoek aan de plaats waar we de voorbije twee nachten hebben overnacht. Aurillac, de hoofdplaats van Cantal, is een stemmig stadje met talloze monumenten. We beklimmen met de bus het bergmassief van Cantal en lopen nog een eindje verder naar de bergtop Puy Mary. Vervolgens gaat het naar het hooggelegen Salers, waar sinds de 17de eeuw de tijd leek stil te staan. Elke straat, elke woning is fotogeniek. Het stadje is dus de ideale plek voor een gezellige vrije lunch.
Na het bezoek aan Salers rijden we door het berglandschap van de Monts-Dore en bezoeken onderweg onder andere de kerk van Orcival, één van de mooiste romaanse kerken op het programma. De kerk bezit  aan de oostzijde die indrukwekkende opeenstapeling van kranskapellen, kooromgang, hoogkoor en achthoekige vieringstoren die de kerken van Auvergne zo aantrekkelijk maken. Vervolgens rijden we verder naar Le Mont-Dore, een badstadje dat nog volop baadt in de atmosfeer van de Belle-Epoque. ’s Avonds dineren we samen.

Zaterdag 10 september 2022
De ochtend is gewijd aan een stukje indrukwekkende natuur. Met de kabelbaan beklimmen we de Puy de Sancy, de hoogste bergtop in het Centraal Massief en eveneens het hoogste punt van de Mont Dore, een oude geërodeerde vulkaan. Na deze natuurpracht bezoeken we Besse-et-Saint-Anastaise waar ook tijd is voor een vrije lunch.
's Namiddags bezoeken we een andere romaanse parel, die kan wedijveren met de kerk van Orcival: de kerk van Saint-Nectaire. Maar ook de Saint-Austremoine in het stadje Issoire is heel bijzonder. Bij het binnentreden moeten alle bezoekers even slikken. De restaurateurs van de 19de eeuw hebben namelijk het hele interieur, kapitelen inbegrepen, in felle kleuren beschilderd, zoals het ongetwijfeld ooit geweest is. Nadien gaat het richting Clermont-Ferrand, de hoofdstad van Auvergne, waar we samen dineren.

Zondag 11 september 2022
Clermont-Ferrand ligt in een kom, omgeven door bergen, waaronder de typische vulkaankegel van de Puy de Dôme. Het is deze uitgedoofde vulkaan die we na het ontbijt bezoeken. Met de kabelbaan beklimmen we zo één van de jongste vulkanen in de regio. Via de kerkjes van Royat en Chamalières keren we terug naar Clermont-Ferrand.
Na een vrije lunch staat heel de namiddag in het teken van het bezoek aan de hoofdstad van Auvergne. De stad bezit niet alleen een wondermooie romaanse kerk met een rijke schat aan kapitelen, maar ook een grote gotische kathedraal met een opmerkelijk aantal oude glasramen. We bezoeken tevens het oude stadscentrum.

Maandag 12 september 2022
Net buiten Clermont ligt het stadje Riom, de oude hoofdstad van Auvergne. We bezoeken het stemmige stadscentrum en vooral de nabijgelegen abdijkerk Mozac, met enkele van de meest beroemde kapitelen die de romaanse kunst heeft voortgebracht. Daarna rijden we naar het industriestadje Thiers, waar van oudsher messen worden vervaardigd. We bewonderen de mooie vakwerkhuizen. Er is tijd voor een vrije lunch.
Maar de koffie reserveren we voor Vichy, het beroemdste kuuroord van het land, waar de gebouwen en parken getuigen van de smaak van het Second Empire.
Nadien rijden we verder naar Moulins, de aloude hoofdplaats van het hertogdom Bourbonnais. We genieten van een gezamenlijk diner in het hotel en van een avondwandeling door het goedbewaarde stadscentrum.

Dinsdag 13 september 2022
Na het bezoek aan de gotische kathedraal met het fameuze drieluik van de Maître de Moulins rijden we naar het nabijgelegen dorp Souvigny. De schitterende romaanse kerk fungeerde als grafkerk voor de hertogen. Het aanpalende museum bezit enkele magistrale romaanse sculpturen.
In La Charité-sur-Loire is er tijd voor een vrije lunch. We bezoeken er ook de romaanse abdijkerk. Hier vangt de terugtocht naar België aan.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie