Blijf op de hoogte
53814829553_9837b8e436_o

Wat? Lees- en discussiegroep over het functioneren van de eerste democratie in de Westerse geschiedenis aan de hand van het boek van Anton Van Hooff, Athene. Het leven van de eerste democratie. Ambo, Amsterdam, 2011.

We organiseren vier aparte sessies waarin steeds andere hoofdstukken besproken worden. Zo bespreken we het ontstaan van de democratie, kijken we hoe het machtspel werkte, wie voor en wie tegen was en of toneel de democratie kan redden. Neem je deel aan een sessie, dan dien je de betreffende hoofdstukken van het boek te hebben gelezen (het gaat telkens over 40 à 50 pagina’s). Tijdens de sessie discussiëren we over de specifieke thema’s en geeft de begeleider meer achtergrondinfo bij de lectuur. Hoewel het boek al wat ouder is (2011), is het nog makkelijk te vinden in bibliotheken, de betere boekhandels of via online-platforms. 

Wat heb je gelezen in het boek? Hoofdstuk 7 tot 10

Kan toneel de democratie redden?

Feest (Panatheense spelen) en toneel (tragedie en komedie) als democratisch podium in Athene: Theseus en Antigone verbinden de mythen met de democratie en bij Aristofanes lachen we ermee. Het ontstaan van een intellectuele cultuur en het kritisch denken in de geschiedschrijving (Herodotos en Thoekydides), de geneeskunde (Hippokrates) en de retorika (de sofisten). En Sokrates dan? 

Op zoek naar boeken over de klassieke oudheid? Dan kan je vanzelfsprekend in de Groene Waterman terecht!

De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie