Blijf op de hoogte
53814828538_2d77fd10e3_o

Wat? Lees- en discussiegroep over het functioneren van de eerste democratie in de Westerse geschiedenis aan de hand van het boek van Anton Van Hooff, Athene. Het leven van de eerste democratie. Ambo, Amsterdam, 2011.

We organiseren vier aparte sessies waarin steeds andere hoofdstukken besproken worden. Zo bespreken we het ontstaan van de democratie, kijken we hoe het machtspel werkte, wie voor en wie tegen was en of toneel de democratie kan redden. Neem je deel aan een sessie, dan dien je de betreffende hoofdstukken van het boek te hebben gelezen (het gaat telkens over 40 à 50 pagina’s). Tijdens de sessie discussiëren we over de specifieke thema’s en geeft de begeleider meer achtergrondinfo bij de lectuur. Hoewel het boek al wat ouder is (2011), is het nog makkelijk te vinden in bibliotheken, de betere boekhandels of via online-platforms. 

Wat heb je gelezen van het boek? hoofdstuk 1 en 2

Hoe functioneert de eerste democratie?

We bespreken het ontstaan van de Atheense democratie na het verjagen van de tirannen onder impuls van de founding fathers Kleisthenes, Drako en Solon. We kijken ook naar de typische instellingen: de volksvergadering, de raad en het schervengericht.

Tip: heb je het boek nog niet gekocht, dan kan je vanzelfsprekend bij de Groene Waterman terecht!

De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.deze

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie