Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52177282670_9207d1de07_o

Als bescheiden provinciestad behaalt Sint-Niklaas een verrassend kwaliteitsniveau in interbellumarchitectuur. Dat komt omdat de stad betrekkelijk weinig geleden had onder de Eerste Wereldoorlog, maar vooral omdat er een bloeiende textielindustrie aanwezig was. Die industriëlen en handelaars konden aan de plaatselijke architecten een bijzondere creatieve inspanning vragen. 

De expressionistische baksteenarchitectuur van de Amsterdamse school werd in Sint-Niklaas geïntroduceerd door Gentenaar Jan De Bondt, toen hij in 1927 twee villa’s voor de gebroeders Verbreyt ontwierp. De Antwerpenaar Robert Soebert realiseerde iets eerder al het plaatselijke volkshuis in een uitgesproken art-decostijl. De gebroeders Waterschoot verzorgden in de jaren ‘30 zowat eigenhandig de rijkelijk gedecoreerde aanblik van de volledige Mgr. Stillemansstraat. 

We eindigen onze wandeling met een interieurbezoek aan de Broedersschool, waarbinnen een van de meest exotische en veelkleurige ontvangstruimtes van heel de regio schuilgaat. 

Afspraakplaats: Op het plein, aan de hoofdingang van het station Sint-Niklaas.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie