Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Trani, a mediaeval coastal a town on the sea in Apulia, Italy
Saint Nicola Basilica in Bari, Apulia, southern Italy.
Trulli houses in Alberobello city, Apulia, Italy.
Teatro Margherita, Bari
Gravina in Puglia ancient town, bridge and canyon. Apulia, Italy
Scenic sight in old town Bari, Puglia (Apulia), southern Italy.
Martina Franca, province of Taranto, Apulia, southern Italy.
12th century, 13th century, ancient, antique, apulia, architectu
Lucera - Svevo Angioina Fortress (from drone)

Hoogtepunten

Vista aerea di castel del monte, patrimonio unesco, puglia

Het mysterieuze Castel del Monte

Trani, Italy.

De kathedraal van Trani aan het water

Ancient town of Matera at sunrise, Basilicata, Italy

De kloof van Matera

Wil je graag nog meereizen? Geef ons een seintje op amarant@debuckagency.com! Wij checken de beschikbaarheid van het hotel en de vluchten. Let wel: de geafficheerde prijs is niet gegarandeerd.

Apulië, gelegen in de hak van de laars van Italië, is een dunbevolkte regio met een prachtige natuur en een buitengewoon rijk verleden. Stefan Van Camp is een kenner van deze streek en weet alle verborgen parels te vinden. Hij neemt je mee op een reis waarin de romaanse architectuur centraal staat, een verhaal waarin kunst en cultuur samensmelten tot een fascinerend geheel. Je bezoekt grotten die zijn omgetoverd tot woningen of kerken, je bewondert majestueuze realisaties van middeleeuwse bouwmeesters, je ervaart de charme van de "witte dorpjes" en verkent barokke paleizen. Tussen de talrijke schitterende romaanse kathedralen geniet die van Trani van de mooiste ligging, pal aan zee, maar die van Bitonto is misschien wel de meest perfecte qua architectuur en beeldhouwwerk. Je maakt ook kennis met de figuur van keizer Frederik II en je bezoekt de filmlocaties waar Pasolini's 'Vangelo secondo Matteo' werd opgenomen.

Deze reis belooft een ware onderdompeling te worden in de rijke cultuur en de hartverwarmende gastvrijheid van Apulië.

Reisprogramma
Zaterdag 20 april 2024
We landen in Napels en rijden door naar Benevento. In het centrum van deze stad genieten we eerst samen van een lunch. Daarna wandelen we door Benevento en brengen we een bezoek aan de Santa Sofia en het Museo del Sannio. De bus brengt ons verder naar Troia, een klein stadje met een uiterst elegante romaanse kathedraal in veelkleurig marmer, voorzien van twee oude bronzen portalen. We dineren en overnachten in het nabijgelegen Barletta.

Zondag 21 april 2024
We beklimmen de Murge, de kalksteenbanken die als het ware een reuzetrap vormen. Onze eerste stop is het mysterieuze achthoekige Castel del Monte, gebouwd door Frederik II, in een schitterende panoramische ligging. In Ruvo di Puglia bezoeken we de romaanse kathedraal - de kleinste van Apulië - en het archeologisch museum, geïnstalleerd in het herenhuis van de familie Jatta. We lunchen samen in het bekende restaurant Upepidde. We rijden verder naar het kuststadje Molfetta, net als Bari ontstaan op een spits uitlopend schiereiland. Op de spits van die spits prijkt de romaanse kathedraal met een bijzondere koepelstructuur. In Trani vinden we naast het kasteel van Frederik II ook hier een romaanse kathedraal. In witte kalksteen hoog oprijzend boven het blauwe water onder de blauwe hemel, is het de meest fotogenieke van de streek. Rond de gezellige vissershaven, waar de avondlijke passeggiata op gang komt, wandelen we langs een romaans kerkje naar het stadspark met mooie zichten op de kathedraal en de Adriatische kust. We overnachten opnieuw in Barletta.

Maandag 22 april 2024
Vandaag gaan we op excursie. Die voert langs de grootste zoutvelden van Europa naar de romaanse kerkjes van San Leonardo en Santa Maria, de enige restanten van de ooit bloeiende stad Siponto. Voorbij het moderne Manfredonia begint de panoramische kustweg van het Gargano-schiereiland. We klimmen welhaast duizend meter naar het hooggelegen bedevaartsoord Monte Sant’Angelo, waar we het middeleeuwse heiligdom in de grot bezoeken. We rijden langs San Giovanni Rotondo, waar de moderne heilige Padre Pio vereerd wordt, naar San Severo. Hier begint de afdaling naar de vlakte van de Tavoliere, de grootste van Zuid-Italië. We wandelen langs de burchtruïne van Castelfiorentino (waar Frederik II stierf) en langs de indrukwekkende muren van Lucera. Hier bezoeken we ook de kathedraal. Daarna keren we terug naar Barletta waar we ook samen dineren.

Dinsdag 23 april 2024
Vandaag bezoeken we het stadje waar we reeds driemaal overnachtten: Barletta. In het renaissancepaleis della Marra is het stadsmuseum ondergebracht met een goed overzicht van het werk van de impressionistische schilder Giuseppe De Nittis. Verder bezoeken we de romaans-gotische kathedraal en de Heilig Grafkerk in Bourgondisch-romaanse stijl. Vervolgens rijden we naar Bitonto, gelegen in het binnenland, midden in de olijvenstreek. De schilderachtige oude stad wordt gedomineerd door alweer een romaanse kathedraal, wellicht de meest perfecte van Apulië. We lunchen vlakbij de kathedraal, voor we verder trekken naar Bari. Deze pittoreske oude stad is gebouwd op een schiereiland in de Adriatische Zee. In Bari bezoeken we het kasteel van Frederik II, we wandelen door de gezellige kronkelstraatjes en houden halt aan twee grote romaanse kerken, de bedevaartkerk Sint-Nicolaas waar het gebeente van de vroegchristelijke martelaar in de crypte nog altijd het voorwerp van grote devotie is, en de kathedraal gewijd aan de H. Savinus. We rijden verder naar Martina Franca, een feëriek verlicht wit barokstadje, waar we samen dineren en de komende twee nachten verblijven.

Woensdag 24 april 2024
Kenmerkend voor Apulië zijn trulli, kegelvormige constructies in witte kalksteenblokken waarmee de hele streek bezaaid lijkt. Door het trulli-gebied rijden we naar Alberobello, waar twee stadswijken als UNESCO Werelderfgoed opgenomen zijn. Rijdend door het groene Valle d’Itria bereiken we het ‘Balkon van Pilatus’ met indrukwekkend uitzicht op de Adriatische kust. Lunchen doen we in de Masseria Il Frantoio, een 17de-eeuwse herenhoeve gelegen temidden van de olijfbomen. Daarna bezoeken we het witte stadje Ostuni. Deze hooggelegen toeristische parel wordt bekroond door een romaans-gotische hoofdkerk. Om de dag af te sluiten maken we nog een wandeling door het eveneens witte stadje Locorotondo en keren dan terug naar Martina Franca.

Donderdag 25 april 2024
Onze voormiddag is gewijd aan het bezoek van Martina Franca, een labyrint van witte straatjes en steegjes, met overal barok- en rococopaleisjes. We wandelen langs het hertogelijk paleis (dat nu dienst doet als stadhuis) en de hoofdkerk San Martino. We volgen de Adriatische kust en gaan naar de havenstad Brindisi. Hier bezoeken we het romaanse klooster San Benedetto en bekijken we de zuil die het eindpunt van de Via Appia aangaf. We houden halt aan het prachtige abdijcomplex van Santa Maria di Cerrate, om vandaar verder te rijden naar Lecce. Hier maken we al kort kennis met de stad via een stadswandeling. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner.

Vrijdag 26 april 2024
Lecce is een universiteitsstad, de intellectuele en artistieke hoofdstad van Apulië. Hier prijkt op elk pleintje, op elke straathoek een barok- of rococopaleis of een dito kerk, rijkversierd met stucwerk. Het kathedraalplein is een typevoorbeeld van barokke stadsaanleg, maar de Santa Crocekerk van het Celestijnenklooster bezit het rijkste decor, vol contrareformatorische symbolen. Na zo’n barokke explosie kunnen we even herademen bij de romaanse Santi Nicolo e Cataldo en de aansluitende indrukwekkende begraafplaats. We rijden vanuit Lecce eerst naar het havenstadje Otranto. We bezoeken het schilderachtig ommuurde stadje dat twee belangrijke kunstschatten herbergt: een romaanse kathedraal met een uitzonderlijke hoogmiddeleeuwse mozaïekvloer, en een Byzantijns kerkje met fresco’s. Vervolgens bezoeken we het witte stadje Gallipoli, oorspronkelijk een eilandje voor de kust. Hier staat het beroemde beeld van de Maladrone, de slechte moordenaar, in de Franciscanenkerk. In het nabijgelegen Galatina bezoeken we eveneens de Franciscanenkerk, de Santa Catarina d’Alessandria, bekend voor de indrukwekkende gotische fresco’s die het interieur helemaal bedekken. We keren terug naar Lecce waar we samen dineren.

Zaterdag 27 april 2024
In het stadje Manduria ligt een groot archeologisch park, aangelegd rond de Bron van Plinius en voorzien van een prehistorische, Messapische omwalling. We rijden door naar de grote havenstad Taranto. Midden in de oude stad ligt een romaanse kathedraal verscholen, met een onverwacht rijke barokkapel in Napolitaanse stijl. We wandelen voorbij het geboortehuis van Paisiello, de ruïnes van een tempel gewijd aan Poseidon, en de indrukwekkende burcht. Het Nationaal Museum, het rijkste archeologische museum van Apulië, is bijzonder beroemd voor de collectie Griekse kunst en juwelen. Langs de zeepromenade ontdekken we dan weer voorbeelden van fascistische architectuur.
Verderop bezoeken we de archeologische site van de Griekse stad Metaponto, met aansluitend het moderne museum en de resten van een Griekse tempel bij de Tavole Palatine. Vandaar rijden we door een indrukwekkend landschap naar Matera, gelegen in de regio Basilicata, waar we onze laatste twee nachten doorbrengen.

Zondag 28 april 2024
Deze dag is helemaal gewijd aan het bezoek van Matera en de onmiddellijke omgeving. De Sassi, de woonwijken in de kloof, behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. We bezoeken enkele grotwoningen en rotskerkjes met oude muurschilderingen. Boven aan de rand van de kloof troont de romaanse kathedraal. Na de vrije lunch rijden we per bus naar het nabijgelegen stadje Montescaglioso, hoog op een heuvel met panoramisch uitzicht. We bezoeken er de reusachtige voormalige benedictijnerabdij en genieten van het uitzicht. Op onze laatste avond dineren we samen in het gezellige Matera.

Maandag 29 april 2024
Na het ontbijt vertrekken we uit Matera naar de luchthaven van Napels, voor onze terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie