Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
49699613433_34ff6ed312_h

‘Less is… a bore’ – met deze uitspraak counterde de postmoderne architecten Robert Venturi & Denise Scott Brown in 1972 de bekende uitspraak van architect Ludwig Mies van der Rohe: ‘Less is More’. Opnieuw riep de Deense toparchitect Bjarke Ingels in 2010: ‘Yes is More’.

Het zijn maar twee voorbeelden van hoe het minimalistische credo van Mies telkens opnieuw wordt gebruikt als referentie. Aan de invloed van Mies ontkomt geen enkel architect. De bouwwerken van Mies zijn nu nog even verbluffend als bij hun realisatie: de meesten ouder dan een halve eeuw, anderen naderen de leeftijd van een volle eeuw. Hoog tijd voor een intense zoektocht naar het ‘waarom’ van de architectuur van Mies!

Waarom beroert Mies onze ziel? Hoe komt het dat bij de huidige restauratie van de Neue National Galerie in Berlijn men tot het besef komt, dat alles – van de kleinste voeg tot het gigantische dak – zijn exacte plaats kent binnen het volmaakte geheel. Men kan de Neue Nationalgalerie dan ook alleen maar restaureren in al zijn perfectie. En elke uitbreiding van het museum blijft maar best zo ver mogelijk hiervan verwijderd (Herzog & De Meuron). Spreekt hier dé functie (functionalisme!) – nee, spreekt hier dé technologie (functionalisme!) – nee, hier spreekt men… niet.

Onze queeste naar het ‘waarom’ van Mies start in Berlijn anno 2020 en eindigt in Aachen, zijn geboortestad (1886). Onderweg passeren tientallen projecten verspreid over twee continenten de revue, blokkeren twee wereldoorlogen de continuïteit en komen commentatoren, zijsporen en invloeden rijkelijk aan bod (Rudolph Schwarz, Karl Friedrich Schinkel, Lily Reich).

Verrijkt met inzichten en begrip, verrukt door eenvoud en emotie, dat is het doel: veel meer dan Mies en toch alleen maar Mies.

Past het uur niet? Je kan deze cursus ook overdag volgen!

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Jullie ervaringen
"Heel goede lesgever met boeiend materiaal en prachtige illustraties."
– Martine Vansingel (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie