Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
28683085618_6c4b3ed220_o

Leer Zuid-Afrika kennen aan de hand van zijn taal en literatuur. In de cursus maak je kennis met het Afrikaans en de band met andere Afrikatalen, met Nederlands , Engels en Maleis. Daarnaast bespreken we de ontwikkeling van de Nederlandse en Afrikaanse literatuur in Zuid-Afrika, waarbij we telkens stilstaan bij de maatschappelijke, culturele en politieke context van de romans en gedichten.

 

Apartheid komt ter sprake in anti apartheidsromans van Breytenbach, Brink en vele anderen. We lezen de teksten veelal vanuit een politiek referentiekader, als een reactie op wantoestanden, discriminatie en racisme. Op literair gebied wordt een panorama geboden van enkele belangwekkende tendensen (zoals de plaasroman), canonieke stemmen en interessante literaire teksten in een eeuw Afrikaanse letteren. Ook Ingrid Jonker, Adam Small, Wilma Stockenström en Antjie Krog krijgen veel aandacht. Er wordt gewerkt met animatiefilms op basis van gedichten en muzikale vertolkingen van gedichten.

 

De cursus is panoramisch opgevat , je geraakt vertrouwd met de geschiedenis van een complex land en de literatuur in een taal die lange tijd besmet was door apartheid.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie