Kunnen we ons oriënteren in ‘onze’ wereld of is ‘desoriëntatie’ één van de belangrijkste hedendaagse ervaringen? Dat blijkt toch uit vragen die vaak gesteld worden. Wat doen we nu best om het leefmilieu te verbeteren, onze kinderen en kleinkinderen (ecologisch) goed op te voeden en een toekomst te bieden? Wie en wat kunnen we vertrouwen als het om onze gezondheid gaat? Hoe is het met de economie en ons inkomen gesteld? Hoe behoeden we ons en onze kinderen voor een burn-out? Zijn wij gelukkig? Wie benadert met zijn analyse de waarheid? Waarom verandert alles zo snel en hoe kunnen we dat bijhouden? Hoe kan ik mij engageren maar ook goed voelen in deze ‘onvatbare’ realiteit? Welke grond hebben we nog onder onze voeten?
In deze cursus gaan we nader in op deze vragen. We zullen daarbij drie begrippen onder de loep nemen: mondialisering, globalisering en kunstmatigheid. We zullen ook stilstaan bij enkele filosofische posities die we kunnen innemen. Kiezen we voor een optimistische en progressieve, voor een bedachtzame en behoedzame of eerder voor een sceptische, activistische en ondernemend houding?
Veel dus om gezamenlijk over na te denken. We gaan daarvoor te rade bij hedendaagse filosofen zoals Peter Sloterdijk, Zygmunt Bauman, René Ten Bos, Nicolas Taleb, Noah Harari en Maarten Boudry. Hun ideeën zullen op een bevattelijke en geïllustreerde manier worden gepresenteerd.