Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52457767684_36c8c2ffef_o

Vandaag vormen de klimaatverandering en de opwarming van de aarde één van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid staat. Het is ondertussen pijnlijk duidelijk geworden dat cijfers en rapporten niet volstaan om de urgentie van de klimaatverandering over te brengen. Verschillende klimaatwetenschappers en milieubewegingen hebben daarom hun hoop gevestigd op de kunst en de literatuur. Zij menen dat we, naast wetenschappelijke feitenkennis, nieuwe verhalen nodig hebben.

"Kunst breekt dingen open, activeert, troost, beroert, ontroert, verbindt én kan onze blik op de wereld veranderen."

Christel Stalpaert in Knack.

In deze lezing gaat Christel Stalpaert dieper in op de activerende rol die kunst kan spelen. Ze schetst de bewogen relatie tussen kunst, ecologie en natuurbehoud en geeft een aantal voorbeelden van (podium)kunstenaars die op hun eigengereide, creatieve manier de toeschouwer bewust willen maken van ecologische problemen. Ze vertelt bijvoorbeeld hoe theatermaakster Maria Lucia Correia, het kunstenaarscollectief Building Conversation en het kunsntenaarsduo Susannah Sayler en Ed Morris de complexe problematiek van waterhuishouding schetsen in het licht van de uitdagingen van klimaatadaptatie.  

Prof. Dr. Christel Stalpaert is verbonden aan de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de UGent. Ze doet onderzoek naar het potentieel van creatieve allianties tussen kunst en wetenschap op vlak van ecologie. In deze lezing belicht ze de multiperspectivistische blik en activerende insteek van hedendaagse theater en performances op de klimaatzaak.

Je kan apart inschrijven voor deze lezing of inschrijven voor de volledige reeks 'Kan kunst het klimaat redden' aan voordeeltarief.

 

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

 

 Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie