Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet mogelijk.
46174125961_17f38a03d9_o-1

Popgeschiedenis?! Jawel, maar niet zoals je dat gewoon bent. Pophistorici zijn het er doorgaans over eens: hun geschiedenis start wanneer Bill Haley en zijn Comets de wereld liet rock-and-rollen met ‘Rock Around the Clock’ in 1954. Maar we kunnen het ook anders bekijken en in deze cursus hebben we het over de giganten op wier schouders de moderne popmuziek rust. We vertrekken in de 19de eeuw bij de eerste populaire deuntjes van een componist als Stephen Foster, en we ontdekken de minstrel shows, de ragtime, tin pan alley, de musicals op Broadway…

We hebben het over de betekenis van Hollywood en van de radio, over de introductie van de langspeelplaat, en over de diverse functies die componist, uitvoerder, arrangeur en producer hebben gespeeld.

Natuurlijk luisteren we naar de grote sterren zoals Paul Whiteman, Bing Crosby, Benny Goodman, Frank Sinatra en the Andrew Sisters – maar ook naar genres die als té ‘rauw’ of ‘regionaal’ beschouwd werden. Onder deze laatste vinden we onder meer jazz, blues, countrymuziek en allerlei andere exotische stijlen die deel uitmaakten van het geheel van populaire muziekjes tussen 1854-1954.

Bereid je dus voor op een echte ontdekkingsreis; een ‘alternatieve’ geschiedenis van de ‘popmuziek’, waarbij een voortdurende en caleidoscopische kruisbestuiving van genres opvalt.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie