Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
31427839737_76fa2729a3_o

Uniek en éénmalig, zo kan je het best deze Bauhaus-reis omschrijven. Uniek omdat het de gelegenheid is het werk van de wegbereider (Henry Van de Velde), de protagonist (Walter Gropius) én de tegenpool (Hans Scharoun) in één reis te leren kennen. Eénmalig, omdat een eeuw Bauhaus maar één keer gevierd kan worden en het nù de gelegenheid is om er even bij stil te staan. 

Weimar en Dessau zijn logische bestemmingen voor een Bauhaus-reis maar we breiden er een minder evidente cultuurstad aan die parallel aan het Bauhaus boeiende architectuur voortbracht: Dresden.

Het wordt een reis ‘From Bauhaus to Our House’, om Tom Wolfe te parafraseren. We zullen starten met de propaganda rond het nieuwe wonen om te eindigen met het échte nieuwe wonen.

Reisprogramma
Dinsdag 24 september 2019
Na aankomst met het vliegtuig in Berlijn, nemen we de bus naar Dessau, hét hoofdkwartier van het Bauhaus. In Dessau bezoeken we de befaamde Bauhausschool met de Meisterhäuser en het nieuwe Bauhausmuseum dat opent begin september (bezoek onder voorbehoud). 's Avonds reizen we met de bus door naar Weimar waar we samen dineren.

Woensdag 25 september 2019
In Dessau hebben we gisteren de Bauhausschool wel gezien maar hoe is het Bauhaus ontstaan? Daarvoor zijn we in Weimar en gaan we naar de Kunstgewerbeschule van Henry Van de Velde: we brengen een bezoek aan de persoonlijke woning van Henry Van De Velde ‘Am hohe Pappeln’ en aan het Nietzsche Archiv. Van de Velde wees Walter Gropius aan als zijn opvolger en als eerste directeur van het Bauhaus te Weimar. Een bezoek aan Haus am Horn geeft ons een duidelijk beeld waar het Bauhaus naar toe wou. Waar het Bauhaus absoluut niet naar toe wou, bezoeken we ook in Weimar, op dezelfde dag: Goethes Gartenhaus. Pas in Dresden zal duidelijk blijken waarom we hier langsgaan. En uiteraard mag het Bauhausmuseum van Weimar niet ontbreken op ons programma.

Donderdag 26 september 2019
In Jena ontmoeten we opnieuw Henry Van de Velde (Van Abbe Mausoleum) en leren we zijn boeiende generatiegenoot Theodor Fischer (Universiteitsgebouw) kennen. Fischer en Van de Velde vormden samen de ruggengraat van heel pak modernisten. We brengen in Jena een exclusief bezoek aan Haus Auerbach van Walter Gropius.
Vandaar gaan we verder naar Gera voor een minder gekend werk van Henry Van de Velde: Haus Schulenberg. Na een vrije lunch rijden we door naar Löbau voor een uniek bezoek aan ‘Haus Schminke’ van architect Hans Scharoun. Terwijl de Bauhaus school in Dessau zijn laatste dagen telde en steeds meer wetenschap en rationaliteit toeliet, bouwt Scharoun in Löbau aan zijn eigen versie van zijn moderniteit, een eerbetoon aan het leven zelf. Hans Scharoun is de man die net als Heinrich Tessenow, Erich Mendelsohn en Hans Poelzig, generatiegenoten waren van de Bauhausdirecteuren Walter Gropius, Hannes Meyer en Mies Van der Rohe. Maar hun opvattingen staan diametraal tegenover elkaar en nergens zal dit zo duidelijk blijken als in ‘Haus Schminke’. We eindigen onze dag in Dresden waar we overnachten.

Vrijdag 27 september 2019
In Chemnitz houden we halt voor een meesterwerk van Erich Mendelsohn, de eerste kennismaking met architectuur die zich plaatst tegenover het Bauhaus maar in dezelfde periode tot stand kwam. Het ‘Kaufhaus Stocken’ is sinds kort in al zijn pracht en praal gerestaureerd tot het ‘Staatliches Museum für Archäologie’. De terugrit naar Dresden loopt langs een uniek parcours: de stuwdam van Hans Poelzig. Barok en duister, mysterieus maar expressief.

Zaterdag 28 september 2019
In de voormiddag verkennen we Dresden te voet. Het Bauhaus is ver te zoeken maar ook hier sleutelde men begin 20ste eeuw aan een nieuwe wereld. We proeven op de wandeling van wat barok is en toch ook moderniteit zoekt, bij Hans Poelzig en zijn Lingerschloss mausoleum en zelfs bij de Semperopera van Gottfried Semper. Ook nieuwere bouwwerken liggen op het parcours: New Synagogue en het ‘Deutsches Hygienes Museum’. In de namiddag bezoeken we de tuinstad van Heinrich Tessenow en het Festspielhaus dat al meer dan een eeuw het avant-garde hart vormt van de tuinwijk. Zo avant-garde dat zelfs Le Corbusier ervan onder de indruk was.

Zondag 29 september 2019
Op de laatste dag – op weg naar Berlijn – bezoeken we de Luckenwalde hoedenfabriek van Erich Mendelsohn. Daarna gaat het richting luchthaven voor de terugvlucht naar België.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie