Blijf op de hoogte

Wat? 

De orale traditie verspreidt zich over de wereld van generatie op generatie. Zo zongen hier in België de Marokkaanse immigranten van de eerste generatie vaak traditionele liederen om ze zeker niet te vergeten en zo de band met het moederland levend te houden. Die traditie gaat echter langzaam maar zeker verloren. Om dit belangrijke erfgoed nieuw leven in te blazen, stelde Al-Karavan een koor samen van vrouwen en mannen uit diverse culturen die aan het werk gaan met Arabo-Andalusische zang.

Onder leiding van Laïla Amezian (her)interpreteert het koor liederen uit het Arabo-Andalusische repertoire gezongen in het klassiek Arabisch en in het ‘Darrija’, een Marokkaans dialect. Deze liederen worden traditioneel in unisono gezongen en bevatten een rijke poëzie. Ze gaan zowel over de liefde, het dagelijkse leven als het universum, maar ze zijn steeds doordrongen van mystiek. Ze behouden de traditionele kenmerken van de liederen: de herhaling, het bezwerende karakter, vraag en antwoord, de klaagzang en trance-ritmes.  Maar ze voegen de meerstemmigheid toe, een techniek die niet bestaat in de traditionele Maghrebijnse muziek.  Hierdoor krijgen de liederen een heel andere en totaal nieuwe sonoriteit.

Het koor is nu samengesteld maar wie geïnteresseerd is in het eindresultaat kan hen aan het werk zien tijdens twee optredens in De Centrale, op vrijdagavond 14 juni en op zondag 16 juni 2019, of op 20 september in Le Senghor in Brussel. Het koor wordt dan bijgestaan door professionele muzikanten! 

Heb je interesse in het thema, kom dan zeker naar de lezing over Arabo-Andalusische muziek op 5 juni in de Centrale. 

Een samenwerking van Amarant vzw met De Centrale, Le Senghor, HalfmOon asbl en Krianza vzw

In het kader van het project Muzikale nomadische ontmoetingen. Al-Karavan, een reisweg van nomadische muziek

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie