Cursussen

Oude kunst en cultuur

Basisreeksen
Oude kunst en cultuur


 

Barok voor beginners
Antwerpen barokstad

Het woord ‘barok’ duikt nog regelmatig op in ons dagelijks woordgebruik. Maar wat heeft die term te maken met de historische stijl, de barok? Wanneer en tegen welke achtergrond kan men de barok situeren? Wat zijn er de kenmerken van, wat zijn de verschillen met de vorige kunststroming, de renaissance? En waarom groeide Antwerpen in de 17de eeuw uit tot een barokstad ? Wie waren daar de belangrijkste vertegenwoordigers van, welke genres kwamen er aan bod?

Docent: Kathleen Joris

Meer >


De specerijenroutes
Van en naar het Paradijs

Specerijen zoals peper, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel zijn niet meer uit ons smaakpalet weg te denken. Deze fascinerende exoten, afkomstig uit India en Zuid-Oost Azië, vonden al van oudsher hun weg naar het Westen. Bij wijlen enkel bestemd voor de “happy few” werden ze gebruikt in de keuken, bij rituelen, als ‘geneesmiddel’ en soms zelfs als betaalmiddel. Nu zijn ze nog van beperkt economisch belang maar in de 16de en 17de eeuw waren ze werkelijk de motor van de wereldhandel.

Docent: Christine Verheye

Meer >


De tempeliers
Non nobis, Domine! – Niet om ons, Heer!

Tijdens de eerste kruistocht (1096-199) besluiten twee ridders, Hugo van Payns en Godfried van Sint-Omar om een apart ridderschap op te richten om de christelijke pelgrims te beschermen: de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo – kortweg: de tempeliers

Docent: John Van Schaik

Meer >


"Yo ho ho, and a bottle of rum"
De echte piraten van de Caraïben

In de film 'Dead men tell no tales' kruipt Johnny Depp nogmaals in de rol van Captain Jack Sparrow in het vijfde deel uit de 'Pirates of the Caribbean'-saga. Maar wie waren nu de échte piraten die in de 17de en 18de eeuw de Caraïbische zee onveilig maakten?

Docent: David Vergauwen

Meer >

Uitgespit
De nieuwste archeologische ontdekkingen

Petra, Acropolis, de Incamummies,... het zijn ontdekkingen van wereldniveau. Ze schiepen en scheppen ons beeld van het verleden. Ieder jaar doen archeologen nieuwe vondsten die mogelijk dat beeld zullen bijstellen. Onder de noemer 'Uitgespit' brengen we ieder seizoen een lezing over al dat nieuws en van over de hele wereld.

Docent: Sander Spanoghe

Meer >


Van eten en cookeryen
Voeding in de 17de eeuw

Wat stond op het menu in de 17de eeuw? We duiken in kookboeken en kijken naar stillevens op zoek naar eten en eetgewoonten uit deze periode. Zowel de – relatief zeldzame – kookboeken als de schilderijen focussen zich op het menu van de gegoede klasse. De kostbare ingrediënten en de benodigde keukenapparatuur tonen aan dat het hier niet gaat om de dagelijkse kost voor Jan met de pet, maar over puur genieten voor de hoge burgerij.

Docent: Lutgart Vanlerberghe

Meer >


Michaelina Wautier
Een barokgenie herontdekt

Michaelina Wautier, tijdgenote van Rubens en Van Dyck was een bijzonder getalenteerd vrouwelijke schilder die nu tot de top van de 17e eeuwse barokschilderkunst gerekend wordt. Ze was baanbrekend omdat ze alle genres aankon, een brede thematiek beoefende en ambachtelijk zeer goed onderlegd was. Maar ze was actief in een periode waar vrouwelijke kunstenaars zeldzaam waren, haar oeuvre is in de vergetelheid geraakt omdat haar buitengewoon talent en haar veelzijdigheid niet pasten in een wereld gedomineerd door mannelijke kunstenaars.

Docent: Fabienne De Meulemeester

Meer >


Europa in de ban van de Kelten
Een geschiedenis van de klassieke Keltische wereld

Wanneer de Kelten in de 5e eeuw v.C. vanuit hun stamgebied uitzwermen naar Noord-Italië, de Balkan en Turkije worden de oude beschavingen rond het Middellandse Zeegebied geconfronteerd met een nieuwe grootmacht: ‘de Kelten’. De Grieken en Romeinen beschouwden hen als een van de grote ‘barbaarse’ beschavingen van de toenmalige wereld.

Docent: Erwin Claes

Meer >

Het wereldbeeld van de 17de eeuw
De waterscheiding

In de 17de eeuw vinden belangrijke omwentelingen plaats aangaande onze visie op de wereld. We zien dat het oude wereldbeeld langzaam maar zeker plaats ruimt voor een modern wereldbeeld dat niet langer gebaseerd is op religie, mythologie en antieke boekenwijsheid maar op de waarnemingen, experimenten en ratio.

Docent: Lutgart Vanlerberghe

Meer >


De prehistorie
Van de Cro-Magnonmens tot de Kelten

Nu onlangs weer een ontbrekende schakel in de “ever growing story” van de mens en zijn verre voorlopers werd teruggevonden, proberen we in deze lessenreeks de ontluikende beschaving van de zogenoemde ‘homo sapiens sapiens’ van nabij te bekijken. Omdat ‘prehistorie’ een relatief begrip is, erg regionaal bepaald, beperken we ons in dit deel tot West-Europa.

Docent: Louis Hulstaert

Meer >


Grootmeesters van de renaissance
Leonardo da Vinci, Raffaello en Michelangelo

Iedereen kent de Mona Lisa van Leonardo die jaarlijks door miljoenen bezoekers van het Louvre bewonderd wordt. Hetzelfde lot is de marmeren David van Michelangelo in de Florentijnse Accademia beschoren en de portretten en Madonna’s van Raffaello behoren tot de basiskennis van elke estheet. Maar hoe kwamen deze kunstwerken tot stand ? Hoe waren de relaties tussen deze drie geniale kunstenaars ?

Docent: Rudy De Meulemeester

Meer >

Top
Rondleidingen & uitstappen

Wandelen langsheen barok erfgoed
Brussel
Donderdag 21 juni 2018

Barokke kunstwerken komen in een museum vaak niet volledig tot hun recht. Ze missen de omkadering die een kerk of paleis hen verschaft. Barok is immers een Gesamtkunst waarin elk element een onderdeel is van een groter geheel.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


Michaelina
Antwerpen
Zondag 10 juni 2018

Michaelina Wautier (1614–1689) was een bijzonder getalenteerde vrouwelijke schilder die zowat alle genres uit die tijd onder de knie had. Haar baanbrekende oeuvre raakte in de vergetelheid omdat haar buitengewoon talent en haar veelzijdigheid niet pasten in een wereld gedomineerd door mannelijke kunstenaars.

Begeleiding: Fabienne De Meulemeester

Meer >


Verzameling prehistorie Jubelpark
Brussel
Zondag 17 juni 2018

De verzameling Nationale Prehistorie is de grootste van België in zijn genre. Alle periodes, van de eerste menselijke nederzettingen - bijna een half miljoen jaar geleden - tot de Kelten, worden belicht. Vuurstenen artefacten werpen een licht op de levenswijze van de prehistorische jager en voedselverzamelaar, en van de eerste landbouwers en veetelers.

Begeleiding: Louis Hulstaert

Meer >


Wandelen door de Gouden Eeuw
Antwerpen - Historisch centrum
Vrijdag 16 maart 2018

De 16de eeuw betekende een grote bloeiperiode voor Antwerpen. Dankzij gunstige handelsovereenkomsten met Portugezen, Engelsen en Duitsers kenden de havenactiviteiten een forse uitbreiding. Niet alleen handelaars en bankiers, maar ook ambachtslui en kunstenaars kwamen op het succes van Antwerpen af. De aanwezige rijkdom leidde tot het verfraaien van de stad.

Begeleiding: Kathleen Joris

Meer >

Bienvenue chez les Ch'tis
Bergues - Bourbourg - Gravelines
Zaterdag 26 mei 2018

Vooroordelen. Ze bestaan overal. Erbarmelijk, armzalige huizen, domme mensen... Dit zijn volgens veel Fransen kenmerken van de voor hen haast onverstaanbare inwoners van het noordelijkste stukje van het land: les Ch’tis. Maar niets is minder waar! Deze regio heeft een zeer rijke en boeiende geschiedenis en heeft dan ook heel wat prachtig erfgoed in petto. Dominique Dumon toont je op deze daguitstap de culturele en natuurlijke rijkdom die de regio te bieden heeft.

Begeleiding: Dominique Dumon

Meer >


Wandelen langsheen barok erfgoed
Gent
Vrijdag 6 juli 2018

Barokke kunstwerken komen in een museum vaak niet volledig tot hun recht. Ze missen de omkadering die een kerk of paleis hen verschaft. Barok is immers een Gesamtkunst waarin elk element een onderdeel is van een groter geheel.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


Dordrecht, een impressie
Zaterdag 17 maart 2018

Ergens in het midden tussen Rotterdam en Breda ligt het volledig door water omgeven Dordrecht. Op deze uitstap ontdek je het verhaal van deze middelgrote stad en haar inwoners.

Begeleiding: Peter De Smet, museumgids, lokale gids

Meer >


Wandelen door de Gouden Eeuw
Antwerpen - Noordelijk deel
Vrijdag 30 maart 2018

In deze wandeling verken je het noordelijke deel van oud-Antwerpen. De start ligt in de studentenwijk die in het begin van de 16de eeuw een van de eerste stadsuitbreidingen was. Je wandelt o. a. langs het begijnhof, het Brantyser en het Hof van Liere en af en toe kan je ook een blik achter de gevel werpen.

Begeleiding: Kathleen Joris

Meer >

Wandelen langsheen barok erfgoed
Mechelen
Donderdag 31 mei 2018

Barokke kunstwerken komen in een museum vaak niet volledig tot hun recht. Ze missen de omkadering die een kerk of paleis hen verschaft. Barok is immers een Gesamtkunst waarin elk element een onderdeel is van een groter geheel.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


Roep om rechtvaardigheid
Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden
Mechelen
Zondag 15 april 2018

Deze tentoonstelling in het gerenoveerde Mechelse Museum Hof van Busleyden gaat in op de thema’s rechtvaardigheid, rechtspraak en onrecht. Aan de hand van kunstwerken uit de Nederlanden wordt duidelijk hoe justitie werkte en op welke manier men streefde naar rechtvaardigheid in de gebieden die van de 15de tot de 17de eeuw onder jurisdictie stonden van de Grote Raad van Mechelen.

Begeleiding: Georges Martyn

Meer >


Wallonië ontsluierd: Doornik
Zaterdag 3 maart 2018

De Vlaamse steden kennen we vaak maar al te goed. Maar hoe zit het met de Waalse steden? Weten we eigenlijk wat deze te bieden hebben en kennen we het rijke erfgoed in Franstalig België wel echt? Onder het motto ‘onbekend is onbemind’ ontsluiert Amarant voor jou enkele Waalse steden en hun erfgoed. Na Luik en Namen is het nu de beurt aan Doornik.

Begeleiding: Dominique Dumon, Stefan Van Camp, museumgids

Meer >

Top
Reizen

Italië
Noord-Italiaanse fresco’s in Padova, Mantova, Ferrara en Verona
Maandag 29-10-2018 tot zondag 4-11-2018

Het enorme artistieke patrimonium van heel wat steden in Noord-Italië is bij het grote publiek nauwelijks bekend. Tijdens deze herfstreis bezoeken we enkele pareltjes die nog niet door het massatoerisme verpletterd zijn. De klemtoon ligt op de frescoschilderingen waarvan hier prachtige voorbeelden bewaard zijn gebleven. Werk van Giotto, Donatello en Mantegna aanschouwen we in Padova.

Begeleiding: Rudy De Meulemeester

Meer >


Duitsland
Luther - het hart van Duitsland
Zondag 5-8-2018 tot zondag 12-08-2018

Een jaar na het drukke Lutherjaar valt alles in zijn plooi. De monumenten werden gerestaureerd, de musea heringericht, en alles is weer rustig.. De hervormer werd reeds lang geleden uitgeroepen als de grootste Duitser aller tijden. En steeds weer verschijnen studies die aantonen hoe bepalend zijn invloed was op de taal en de literatuur, de cultuur, de kunst, de muziek, en in het algemeen de leef- en denkwijze van onze oosterburen.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


Italië
Op ontdekking door Emilia Romagna
Bologna - Parma - Modena
Woensdag 04-04-2018 tot zondag 08-04-2018

La Dotta, La Grassa, La Rossa. Veel steden hebben een bijnaam, maar Bologna heeft er drie. Er kan dus geen twijfel over bestaan dat deze stad veel te bieden heeft. En toch wordt deze stad vreemd genoeg niet overspoeld door het massatoerisme. Als hoofdstad van de rijke regio Emilia-Romagna, gelegen aan de oude Romeinse Via Aemilia, is Bologna al vanaf haar ontstaan een belangrijke economisch centrum geweest.

Begeleiding: Rudy De Meulemeester

Meer >


Griekenland
Macedonië, van Alexander de grote tot Mohammed Ali van Egypte
Donderdag 30-08-2018 tot zaterdag 8-09-2018

Na de bijzonder succesvolle Amarantreizen naar de Peloponnesos en Centraal-Griekenland gaat het in 2018 noordwaarts en staat de provincie Macedonië op ons programma. Weliswaar bekend omwille van de ruwe landschappen en goede wijnen, ligt ook dit keer de focus op het archeologische erfgoed. Macedonië is zowel het land van Alexander de Grote als de plaats waar Mohammed Ali, heerser van Egypte, het levenslicht zag.

Begeleiding: Peter De Smet

Meer >


Servië
Veelzijdig erfgoed, verrassende natuur
Woensdag 25-04-2018 tot zondag 6-05-2018

Servië zouden we gemakkelijk kunnen omschrijven als Europa’s best bewaarde geheim. Alhoewel het toerisme er toeneemt, blijft het een onontdekt en authentiek land. Servië laat je niet alleen omverblazen met haar imponerend natuurschoon en de alomtegenwoordige Donau. Het land kent, net als haar buurlanden, een erg rijk cultureel verleden waarin Romeinen, Byzantijnen, Slaven en Turken een belangrijk aandeel hadden. En dat ontdekken we in het rijke Servische erfgoed.

Begeleiding: Louis Hulstaert

Meer >

Groot-Brittannië
Liverpool en omgeving
Van de prerafaelieten tot de Beatles
Maandag 16-07-2018 tot maandag 23-07-2018

De musea van Liverpool behoren tot de grootste en rijkste van Groot-Brittannië. De liefhebber van 19de en 20ste-eeuwse kunst komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Onze reis staat in het teken van de Victoriaanse kunst maar wordt ook georganiseerd ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling Egon Schiele, leerling van Gustav Klimt. We krijgen er zeldzame tekeningen te zien.

Begeleiding: Peter De Smet

Meer >


Italië
Napels
De eeuwenoude metropool van het Zuiden
Dinsdag 23-10-2018 tot zondag 28-10-2018

De metropool van Zuid-Italië is niet alleen een bruisende havenstad met een unieke ligging aan de meest bezongen baai ter wereld. Het is vooral een rijke, maar miskende kunststad met een geschiedenis die teruggaat tot in de Griekse oudheid. Elke periode liet zijn sporen na, telkens in topwerken. We maken een reis door de tijd, met bezoeken aan het Romeinse Ercolano, de vroegchristelijke Santa Restituta, de romaanse, met muurschilderingen versierde, Sant’Angelo in Formis en het gotische Castel Nuovo

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


Groot-Brittannië
Het Engeland van King Arthur
Maandag 02/07/2018 tot vrijdag 06/07/2018

In de voetsporen treden van een obscure Dark Age koning uit de 6de-7de eeuw is niet gemakkelijk. We weten niet eens precies wie hij was of waar hij vandaan kwam. Wat we over hem weten is dat hij de overwinnaar was van de slag van Badon, dat hij de Keltische volkeren leidde in die veldslag en dat de nederlaag toegebracht aan de Saksen hen tientallen jaren lang deed afzien van nieuwe invasies. Dat is Arthur van Badon: een historisch personage, in geheimen gehuld.

Begeleiding: David Vergauwen

Meer >


Italië
Lazio - de tuin van Rome
Dinsdag 22-5-2018 tot dinsdag 29-5-2018

Het prestige van de Eeuwige Stad werpt een schaduw over het omliggende gebied. De regio Lazio is nochtans uitzonderlijk rijk aan monumenten van topkwaliteit. Zonder het Etruskische erfgoed of de talloze romaanse en gotische gebouwen en stadjes te veronachtzamen, gaat onze aandacht vooral uit naar de paleizen en landhuizen, vaak omringd door verrukkelijke tuinen en parken, die de hogere clerus zowel als de lokale adel liet optrekken. Van de middeleeuwse kloostertuin tot het romantische park, zijn alle stijlen vertegenwoordigd.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


Duitsland
Hildesheim & Hannover
Onbekende meesterwerken uit Egypte
Vrijdag 06/04/2018 tot zondag 08/04/2018

Naast de beroemde verzamelingen van Berlijn en München kan Duitsland prat gaan op nog verschillende andere belangrijke en omvangrijke collecties Egyptische kunst. Hamm bezit een modern museum waar onder meer de verzameling van de antiekhandelaar Gustave Lübke is ondergebracht. Hier houden we halt voor de tijdelijke tentoonstelling Mummies.

Begeleiding: Peter De Smet

Meer >

Portugal
Zeevaarders en ontdekkingsreizigers achterna
Zaterdag 27-10-2018 tot maandag 5-11-2018

In de 15de eeuw knalt Portugal als jong Europees vorstendom plots het wereldtoneel op. Hendrik de Zeevaarder richt de Portugese blik al vroeg op de kusten van Afrika en de rijkdom van Azië. Op het moment dat andere Europese vorstendommen bezig zijn met onderlinge oorlogen en interne conflicten, eigent de Portugese Kroon zich de helft van de wereld toe. Haar rol is dominant in Afrika, het Oosten en in Brazilië.

Begeleiding: Sander Spanoghe

Meer >


Frankrijk
In het spoor van Ligier Richier
Renaissancebeelden langs de Franse Maas
Donderdag 4-10-2018 tot zaterdag 6-10-2018

Bij de naam Verdun denkt eenieder spontaan aan oorlogsgeweld en militaire begraafplaatsen. Toch verdient de Franse Maasstreek een ereplaats in de kunstgeschiedenis, en wel door het ontroerende beeldhouwwerk van Ligier Richier. De Michelangelo van het Noorden werd geboren rond 1500 in het abdijstadje Saint-Mihiel.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


Noorwegen
Edvard Munch, Edvard Grieg en de Noorse avant-garde
Donderdag 26-07-2018 tot woensdag 1-08-2018

Na de economische groei van de jaren 1860 en 1870 kon men van Noorwegen niet langer zeggen dat het een geïsoleerd land aan de rand van Europa was. Nadat deze natie eeuwenlang cultureel en politiek gedomineerd werd vanuit Denemarken en later Zweden, kropen de Noren tijdens de drie laatste decennia van de negentiende eeuw uit hun isolement. Schilders namen het impressionisme ter harte en Componisten pikten de Duitse klassieke traditie op.

Begeleiding: David Vergauwen

Meer >


Griekenland
Macedonië, van Alexander de grote tot Mohammed Ali van Egypte
Zaterdag 26-05-2018 tot maandag 4-06-2018

Na de bijzonder succesvolle Amarantreizen naar de Peloponnesos en Centraal-Griekenland gaat het in 2018 noordwaarts en staat de provincie Macedonië op ons programma. Weliswaar bekend omwille van de ruwe landschappen en goede wijnen, ligt ook dit keer de focus op het archeologische erfgoed. Macedonië is zowel het land van Alexander de Grote als de plaats waar Mohammed Ali, heerser van Egypte, het levenslicht zag.

Begeleiding: Peter De Smet

Meer >


Frankrijk
Auvergne - romaanse parels tussen de vulkanen
Maandag 11/06/2018 tot dinsdag 19/06/2018

De noordelijke helft van het Centraal Massief is een dunbevolkte, bosrijke streek bezaaid met spectaculaire resten van uitgedoofde vulkanen. Er ontstonden stadjes en dorpen, vaak bizar neergezet op basaltrotsen. Tijdens de 11de en 12de eeuw verrezen overal romaanse kerken met een heel eigen architectuur.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >

Top