Cursussen

Niet-westerse kunst en cultuur

 

Uitgespit
De nieuwste archeologische ontdekkingen

Petra, Acropolis, de Incamummies,... het zijn ontdekkingen van wereldniveau. Ze schiepen en scheppen ons beeld van het verleden. Ieder jaar doen archeologen nieuwe vondsten die mogelijk dat beeld zullen bijstellen. Onder de noemer 'Uitgespit' brengen we ieder seizoen een lezing over al dat nieuws en van over de hele wereld.

Docent: Sander Spanoghe

Meer >


India in geuren en kleuren
Een inleiding tot het hindoeïstische India

India is een land van tegenstellingen. Met één voet staat het volop in het elektronische tijdperk, met de andere voet blijft het verankerd in het rijke traditionele verleden. Een IT yup die het pad kruist van een witgekleurde sadhu is een alledaags plaatje.

Docent: Valerie Delaey

Meer >

De geschiedenis van chocolade
De opmars van een “zoete drug”

De Spanjaarden brachten cacao naar Europa waar het als “chocolade” gedronken, en zelfs medicinaal aangeprezen werd. Moderne verwerkingstechnieken brachten in de 19de eeuw de doorbraak als populair genotmiddel. Maar nu dreigt een wereldwijde schaarste omdat de opkomende Aziatische groeilanden ook verslingerd geraken op cacao-produkten.

Docent: John Everaert

Meer >


Congo
Historie, traditie, kolonie en de hedendaagse visie

In 2018 heropent het Museum van Midden-Afrika in Tervuren, na een grondige restauratie.
De ideale gelegenheid om onze kennis over de voormalige kolonie af te stoffen met een vierdelige lezingreeks.

Docent: Diversen

Meer >


Viëtnam
Smeltkroes van culturen

Met tientallen verschillende etnische groepen en talen is Vietnam een aloude multiculturele samenleving, die in de loop van de eeuwen de invloeden uit India, China en Europa tot een nieuwe en fascinerende cultuur omsmeedde.

Docent: Etienne Hauttekeete

Meer >

De Noordpoolvolkeren
In het voetspoor van Knud Rasmussen en de Vikingen

Stapsgewijs treed je in het voetspoor van Rasmussen (1879-1933) en ontdek je de orale cultuur en het animistische mens- en wereldbeeld van de Noordpoolvolkeren. Je verdiept in herkomst en historiek van de inheemse jagers in het uitgestrekte arc-tische gebied. Via artistieke expressie, verhalen en liederen dring je door tot hun rijke geestesleven.

Docent: Joris Capenberghs

Meer >


Afghanistan
In de schaduw van de Hindukush

Weinig landen roepen vandaag bij ons zulke tegengestelde emoties op als Afghanistan. Enerzijds is er nieuwsgierigheid naar, en bewondering voor dit afgelegen, mysterieuze bergland met zijn harde, vrijheidslievende en onafhankelijke bewoners (meer dan 50 verschillende etnische groeperingen wonen binnen de landsgrenzen). Anderzijds is er tegelijk angst, weerzin en afkeer voor de recente politieke, religieuze en culturele chaos die in het land lijkt te woekeren.

Docent: Louis Hulstaert

Meer >

Top
Rondleidingen & uitstappen

Oceania
Reizen in het onmetelijke
Brussel
Zondag 4 maart 2018

Oceanië roept associaties op aan het onbekende en aan de grote ontdekkingsreizen van James Cook en andere avonturiers. Wil je mee op expeditie? In het Jubelparkmuseum loopt ‘Oceania. Reizen in het onmetelijke’, een tentoonstelling die tot de verbeelding spreekt.

Meer >

Achter de schermen van Chocolatier Burie
Antwerpen
Donderdag 17 mei 2018

Naar aanleiding van de lezing van John Everaert over de geschiedenis van chocolade, gaan we een kijkje nemen achter de schermen van Chocolatier Burie in de Nationalestraat in Antwerpen. Burie is gekend om de ambachtelijk gemaakte chocolade, maar vooral om de ‘smaakvolle’ creaties die regelmatig het uitstalraam sieren.

Begeleiding: chocolatier van Burie

Meer >

Tussen Tigris en Tokio
Van het Nabije tot het Verre Oosten in Leiden
Leiden
Zaterdag 10 maart 2018

Het Oosten komt op deze uitstap wat meer naar het Westen. Louis Hulstaert neemt je mee naar ‘Nineveh’ en ‘Fascinatie voor Persepolis’ in het Rijksmuseum van Oudheden. Met Etienne Hauttekeete bezoek je ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai’ in het SieboldHuis.

Begeleiding: Diversen

Meer >

Top
Reizen

Turkmenistan
Land langs de Zijderoute
Dinsdag 25-09-2018 tot maandag 8-10-2018

Een gastvrij en authentiek land ontdekken terwijl je geniet van eindeloze landschappen en traditionele cultuur? Dat is wat we je met een reis naar Turkmenistan willen aanbieden. Het dunbevolkte land in het hart van Azië, dat tot 1991 bij de Sovjet-Unie hoorde, heeft heel wat troeven.

Begeleiding: Louis Hulstaert

Meer >

Japan - modern traditioneel
Zaterdag 13-10-2018 tot donderdag 25-10-2018

De rijkdom van Japan ligt in zijn uitzonderlijk cultureel erfgoed en de bijzondere levenswijze van de Japanners, erfgenamen van een beschaving die ontstond uit de subtiele vereniging van inheemse tradities met elementen ingevoerd uit China en het Westen. De geschiedenis en het dagelijks leven van het moderne Japan zijn geboetseerd door het streven naar esthetische verfijning en technische perfectie, niet alleen in de creativiteit van de moderne technologie, maar ook in gastronomie, sociale omgang, natuurbeleving, levensvisie en religieuze praktijken die in Europa slechts ten dele gekend zijn.

Begeleiding: Etienne Hauttekeete

Meer >

Top