Cursussen

Moderne en actuele kunst

Basisreeksen
Moderne en actuele kunst

 

Anne-Mie Van Kerckhoven en Wim Delvoye
Twee eigenzinnige kunstenaars

Anne-Mie Van Kerckhoven is sinds de jaren 70 actief en is altijd een pionier geweest. Wim Delvoye is sinds eind jaren 80 bezig aan een controversiële, maar onstuitbare optocht. AMVK palmt voorjaar 2018 het MHKA is, Wim Delvoye het SMAK in voorjaar 2019.

Docent: Tamara Ingels

Meer >


Mei '68
De verbeelding aan de macht

Het jaar 1968. In de VS wordt op 4 april Martin Luther King vermoord. Twee maand nadien is senator Robert F. Kennedy hetzelfde lot beschoren. Het is het jaar van de Praagse lente, het Tet-offensief in Viëtnam. Nixon wint de presidentsverkiezingen. De wereldeconomie draait op volle toeren. In mei komen in Parijs de studenten op straat.

Docent: Kristin De Glas

Meer >


Het landschap in de late 19de eeuw
De school van Tervuren en de Dendermondse school

Bergen, bossen en de zee oefenen al eeuwenlang aantrekkingskracht uit op kunstenaars.Tijdens de 19de eeuw werd het platteland door de schilders herontdekt en kende de landschapschilderkunst een bloei.

Docent: Peter De Smet

Meer >


Fernand Léger
Meer dan een klare stijl met heldere kleuren

Vanaf februari 2018 loopt in Brussel in Bozar de overzichtstentoonstelling ‘Schoonheid alom’ van de Franse kunstenaar Fernand Léger (1881-1955). Het ideale moment om in onze cursus je kennis over deze veelzijdige kunstenaar bij te spijkeren!

Docent: Els Autrique

Meer >


Paul Cézanne
Vader van de moderne kunst

De Franse schilder Paul Cézanne, die gedurende zijn leven maar weinig exposeerde en zich in toenemende mate in isolement terugtrok in zijn geboorteplaats Aix-en Provence, wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grondleggers van het modernisme in de schilderkunst.

Docent: David Vergauwen

Meer >

Bruce Nauman
Welke kunst moet er zijn
?

De Amerikaan Bruce Nauman (1941) staat sinds de jaren 1960 bekend als een van de meest prominente, invloedrijke en veelzijdige kunstenaars. In 2018 loopt in Basel en vervolgens in Moma NewYork een groots opgezette retropectieve van zijn oeuvre.

Docent: Eveline Heylen

Meer >


Hedendaagse kunst en barok
Over passie, dynamiek en theatraliteit in de actuele kunst

In het kader van Antwerpen Barok 2018 ontdek je welke verbindingen er zijn tussen de 17de eeuwse barok en nieuwe meesters uit de hedendaagse kunst. De grote theatraliteit, de spanning tussen de natuur en het artificiële, de weelderige naakten, de dynamische onstuimigheid, de overweldigende emoties: het zijn elementen die ook in de hedendaagse kunst opduiken, maar dan in een heel andere vormentaal.

Docent: Inge Van Reeth

Meer >


Gustav Klimt en Egon Schiele
Een Weens generatieconflict

Artistieke stijlen volgen elkaar razendsnel op. De ene dag sta je op het toppunt van je roem, de dag erop stoten jongere avant-gardisten je van de troon. Het overkwam Gustav Klimt toen het fin-de-siècle Wenen wakker werd. Egon Schiele kan worden aanzien als zijn belangrijkste opvolger en criticus.

Docent: David Vergauwen

Meer >


Kijken is de kunst
Over lijn, vorm en kleur in het schilderij

Op een karikatuur uit de 19de eeuw zien we Eugène Delacroix en Jean Auguste Dominique Ingres in een ruitergevecht verwikkeld voor het Institut de France. Wie zal het halen? De kleur of de lijn? Deze tekening is het vertrekpunt om het schilderij eens anders te bekijken: niet het verhaal of de historische situering maar wel de opbouw van het werk wordt ons onderwerp.

Docent: Damien Deceuninck

Meer >

De kunstenaar in het atelier in de 17 de eeuw en nu

Hoe zag het dagdagelijkse leven van een kunstenaar in de 17de eeuw eruit? Wie waren zijn opdrachtgevers? Waardoor lieten kopers zich leiden? Hoe organiseerde de barokkunstenaar zijn atelier en op welke manier waren de taken verdeeld? Koenraad Jonckheere neemt ons in zijn lezing mee naar het kunstenaarsatelier, anno 1650.

Docent: Koenraad Jonckheere

Meer >


Sound and Vision
Tussen popmuziek en beeldende kunst

Sinds het midden van de jaren zestig geloofden popmuzikanten steeds meer in de kracht van een artistieke beeldtaal. Ontwerpgroep Hipgnosis bracht het surrealisme van Magritte naar de platenwinkels, Andy Warhol bemoeide zich met The Velvet Underground en zowel The Rolling Stones als The Beatles bestelden iconische hoesontwerpen bij vermaarde kunstenaars.

Docent: Niels Klerkx

Meer >


Jean Brusselmans
Tussen Vlaams expressionisme en Belgische avant-garde

We plaatsen het werk van Jean Brusselmans in de context van het Vlaams expressionisme enerzijds en de ‘Belgische abstracten’ anderzijds. Brusselmans schildert klassieke thema's zoals huiselijke scènes, stillevens, landschappen en naakten. Reeds vroeg evolueert hij naar een materiegericht schilderen dat een eigen verhaal in het schilderij vertelt.

Docent: Damien Deceuninck

Meer >

Top
Rondleidingen & uitstappen

Abramovic en Macke
Bonn
Zaterdag 16 juni 2018

Op deze uitstap naar Bonn leidt Eveline Heylen je rond in de grote Marina Abramovic-retrospectieve ‘The Cleaner’ in de Bundeskunsthalle. Met David Vergauwen bezoek je de prachtige August Macke-collectie in het Kunstmuseum.

Begeleiding: Diversen

Meer >


Sanguine/Bloedrood.
Antwerpen
Zaterdag 23 juni 2018

In het kader van het Antwerpse Barokjaar plaatst het M HKA de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars. Inge Van Reeth is onze gids. Ze slaat voor ons de brug tussen oude en hedendaagse kunst.

Begeleiding: Inge Van Reeth

Meer >


Hugo Claus, con amore
Brussel
Zondag 22 april 2018

10 jaar na zijn dood wijdt BOZAR een museale tentoonstelling aan Vlaanderens meest bekroonde auteur: Hugo Claus. Mis deze uitgelezen kans niet om onder deskundige begeleiding van Yves T’Sjoen het fenomeen Hugo Claus te (her)ontdekken.

Begeleiding: Yves T’Sjoen

Meer >


Fernand Léger, schoonheid alom
Brussel
Zondag 22 april 2018

Fernand Léger is een gepassioneerde observator van een bruisende eeuw. Zijn schilderstijl breekt met de artistieke conventies van zijn tijd en probeert de versnippering en het ritme van een almaar sneller wordende samenleving te vatten.

Begeleiding: museumgids

Meer >


Dordrecht, een impressie
Zaterdag 17 maart 2018

Ergens in het midden tussen Rotterdam en Breda ligt het volledig door water omgeven Dordrecht. Op deze uitstap ontdek je het verhaal van deze middelgrote stad en haar inwoners.

Begeleiding: Peter De Smet, museumgids, lokale gids

Meer >

Dordrecht
Een impressie
Zaterdag 21 april 2018

Monet en Renoir kennen we allemaal als de grote Franse impressionisten. Toch was één van de pioniers van dat impressionisme een Nederlander: Johan Barthold Jongkind. In Frankrijk raakte hij bevriend met kunstenaars als Monet, Daubigny en Pissarro. Als zodanig is hij een sleutelfiguur in de 19de-eeuwse schilderkunst. In de tentoonstelling “Jongkind & vrienden” in het Dordrechts Museum vertelt Peter De Smet je meer over hun werken.

Begeleiding: Diversen

Meer >


AMVK- Anne Mie Van Kerckhoven in het M HKA
Antwerpen
Zondag 6 mei 2018

Anne Mie Van Kerckhoven of AMVK heeft de afgelopen jaren belangrijke internationale bekendheid verworven. De kunsteres leidt ons rond in de overzichtstentoonstelling in het MHKA en biedt zo een genereuze inkijk in honderden werken, van inkttekeningen tot complexe video-installaties. Bij de creatie ervan gebruikt ze de materialen, hulpmiddelen en trucs van de commerciële grafiek: plexiglas, computers, professionele afdrukken.

Begeleiding: Anne-Mie Van Kerckhoven

Meer >


The art of war
Mechelen
Zondag 29 april 2018

Oorlog is van alle tijden. De tentoonstelling ‘The Art of War’ toont een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd, elk in hun tijd. David Vergauwen is je gids door dit relevante overzicht.

Begeleiding: David Vergauwen

Meer >


Galeries trekken de hedendaagse kaart
Gent
Zaterdag 24 maart 2018

Als je een vinger aan de pols wil houden van wat beweegt in de hedendaagse kunst, opkomend talent wil ontdekken en zien hoe gevestigde waarden evolueren, dan ben je bij de galeries aan het juiste adres. De Gentse galeries hebben weer een boeiend aanbod in petto!

Begeleiding: Katrien De Tremerie

Meer >

Twee MANnen in Den Haag
Den Haag
Zaterdag 19 mei 2018

Het Gemeentemuseum in Den Haag fascineert steeds weer met boeiende tentoonstellingen. Op deze daguitstap leidt David Vergauwen je rond in de tentoonstelling over Max Liebermann. Damien Deceuninck neemt je mee in die over Jean Brusselmans.

Begeleiding: Diversen

Meer >


Karin Hanssen en Rein Dufait
Hedendaagse kunst in Oostende
Oostende
Zaterdag 9 juni 2018

Salon Blanc in Oostende heeft een stevige reputatie opgebouwd met de formule van eendagstentoonstellingen. Dit voorjaar is kunstenares Karin Hanssen er te gast. Ze geeft ons graag toelichting over haar schilderijen. Aansluitend ontvangt beeldhouwer Rein Dufait ons in zijn atelier een paar straten verderop.

Begeleiding: Karin Hanssen en Rein Dufait

Meer >


Be-Part, Waregem in combinatie met
Deweer Gallery, Otegem
Zondag 8 april 2018

Be-Part is een platform voor hedendaagse kunst. Samen met gids Indra Devriendt verdiepen we er ons in de mysterieuze schilderijen met rijke beeldentaal en contrasterende technieken van Tatjana Gerhard.
Vervolgens trekken we naar Otegem. Deweer Gallery heeft onder haar kunstenaars grote namen als Panamarenko, Jan Fabre en Johan Tahon. Wij bezoeken de tentoonstelling van de Turks-Duitse kunstenaar Nasan Tur, die cross-mediaal werkt en van de Deense kunstenaar John Korner. In zijn schilderijen  duiken mensen, dieren, boten of bomen op als motieven naast abstracte vormen.

Begeleiding: Indra Devriendt

Meer >

Top
Reizen

Duitsland
Berlijn - hedendaags in kunst en architectuur
Dinsdag 25-09-2018 tot zondag 30-09-2018

Talrijke moderne en hedendaagse architectuurparels in combinatie met een waaier aan indrukwekkende actuele kunstplekken maken van Berlijn een mekka voor cultuurliefhebbers. Als hippe metropool weet de stad als geen ander nieuwsgierigen, creatievelingen, globetrotters en avonturiers aan te trekken.

Begeleiding: Frank De Groeve, Eveline Heylen

Meer >


Noorwegen
Edvard Munch, Edvard Grieg en de Noorse avant-garde
Donderdag 26-07-2018 tot woensdag 1-08-2018

Na de economische groei van de jaren 1860 en 1870 kon men van Noorwegen niet langer zeggen dat het een geïsoleerd land aan de rand van Europa was. Nadat deze natie eeuwenlang cultureel en politiek gedomineerd werd vanuit Denemarken en later Zweden, kropen de Noren tijdens de drie laatste decennia van de negentiende eeuw uit hun isolement. Schilders namen het impressionisme ter harte en Componisten pikten de Duitse klassieke traditie op.

Begeleiding: David Vergauwen

Meer >

Groot-Brittannië
Londen - metropool van hedendaagse kunst
Vrijdag 16-11-2018 tot zondag 18-11-2018

Hedendaagse kunst en Londen, het is een ‘match made in heaven’. Er zijn de gekende musea zoals Tate Modern, maar daarnaast kent de stad een erg levendig galeriecircuit. Sommige zijn internationaal gerenommeerd, andere galeries zijn kleiner en besteden veel aandacht aan onbekendere artiesten. Serpentine Gallery, Whitechapel Gallery, Gagosian Gallery, White Cube, Limoncello, East Central, Hales, Lisson Gallery: ze zullen je niet langer onbekend in de oren klinken.

Begeleiding: Johannes Késenne

Meer >


Denemarken
Kopenhagen - koploper in kunst
Woensdag 20/06/2018 tot zondag 24/06/2018

Kopenhagen is een compacte kust- en kunststad. Haar veelzijdigheid is haar grootste troef: je vindt er gezellige historische straatjes en statige paleizen, diverse staaltjes nieuwe architectuur en prachtige groene parken. En ook voor liefhebbers van hedendaagse kunst is de Deense hoofdstad en haar omgeving een echte must see.

Begeleiding: Eveline Heylen

Meer >

Duitsland
München - de Blaue Reiter
Woensdag 21-11-2018 tot zondag 25-11-2018

De belangrijkste Zuid-Duitse expressionisten maakten deel uit van de groep Der Blaue Reiter. Hun postromantisch spiritisme en hun liefde voor de natuur zijn elementen die duidelijk af te lezen zijn van hun doorgaans kleurrijke doeken. Kandinsky, von Jawlensky, Marc, Klee, Münter en de anderen waren actief te München, waar nog steeds de grootste collectie van hun werken bewaard wordt. Het vroegere woonhuis van Franz von Lenbach, de grootvader van het Münchense modernisme, is een prachtig monument dat tot museum werd omgetoverd en inmiddels grondig gerestaureerd. Het bezit de grootste verzameling Kandinsky’s ter wereld en heel wat sleutelwerken van andere kunstenaars uit de groep.

Begeleiding: David Vergauwen

Meer >


Frankrijk
Zuid-Frankrijk, een azuurblauw kunstatelier
Dinsdag 11-09-2018 tot maandag 17-09-2018

De Côte d’Azur staat bekend om prachtige stranden en mondaine badplaatsen die zich ruim uitstrekken tussen zon en zee. Daarnaast heeft de regio ook op cultureel vlak heel wat te bieden. Vanaf de 20ste eeuw ontdekten kunstenaars hoe inspirerend, schilderachtig en veelzijdig de omgeving wel was: een blauwe lucht en mediterraans l'art de vivre maakten van creëren kinderspel.

Begeleiding: Eveline Heylen

Meer >

Top