Cursussen

Filosofie, mythologie en wereldbeschouwing

 

De eerste eeuwen van het christendom
De gnostici van Nag Hammadi

In de eerste eeuwen van het christendom was het zeker nog geen uitgemaakte zaak dat het katholieke christendom uiteindelijk hét christendom zou worden. Talloze ‘ketterse’ varianten ‘streden’ om de ‘waarheid’. Zoals de ariaanse christenen die leerden dat Jezus Christus niet van hetzelfde wezen kon zijn als de Vader. Of het nestoriaanse christendom dat zich verspreidde langs de zijderoute. De manicheese christenen waren dan weer van mening dat er naast de goede God nog een kwaad principe bestond.

Docent: John Van Schaik

Meer >


Virginia Woolf
Een lichtboei tussen twee golven

Een cursus over het leven en werk van Virginia Woolf, fictie en non-fictie, literair en essayistisch, (auto)biografisch en feministisch. Ze schreef haar meesterwerken tussen de twee wereldoorlogen. Met haar boeken Orlando (1928), A Room for One’ s Own (1929), en Three Guineas (1933) is zij de belangrijkste feministische stem tussen de eerste en de twee feministische golf in. Met Jacob’s Room (1922), Mrs. Dalloway (1925), To the Lighthouse (1927) en The Waves (1931) wordt ze een van de grote vernieuwers van de moderne roman.

Docent: Magda Michielsens

Meer >


Cultuur van/tegen het geweld

Geweld is ‘des mensen’ en dus van alle tijden. Ook vandaag worden we ermee geconfronteerd. En dan denken we niet in de eerste plaats aan oorlogen, moord en doodslag, die al van oudsher de mensheid teisteren, maar ook aan de vele vormen van geweld die kenmerkend lijken voor ons tijdsgewricht: terroristisch geweld, het geweld in de banlieus van de grote steden, raciaal geweld, seksueel geweld, etc.

Docent: diversen

Meer >

De jachtigheid van het bestaan?
“rennen springen vliegen duiken vallen opstaan en weer doorgaan”

File? Druk? Stress? Burn-out? Iedereen klaagt erover. De nieuwe technologie zou ons juist tijd moeten besparen. Maar dat lukt niet. Wat is er dan mis? De tijd is niet veranderd. Wij kennelijk wel. Koortsachtig zoeken we naar oplossingen: wellness, yoga, mediteren, mindfulness, bootcamp, retraites. De zucht naar rust is een markt geworden. Een nieuwe industrie! In deze markt van onthaasting zijn we HAASTIG op zoek naar wat ons van die haast afhelpt.

Docent: Willie Van Peer

Meer >


Spot the carrot!
Crowd sourcing campagne

Vrienden Ive De Smet (plantenbioloog bij VIB-Ugent) en David Vergauwen (kunsthistoricus en docent Amarant) vragen je hulp bij hun wetenschappelijk onderzoek.

Meer >

Op zoek naar de tijd
De ontdekking, geschiedenis, wetenschap en filosofie van de tijd

"Wat is dus de tijd? Wanneer niemand het me vraagt, dan weet ik het; wil ik het echter uitleggen aan iemand die het vraagt, dan weet ik het niet." Aurelius Augustinus, Belijdenissen, 4de eeuw.

Docent: Lutgart Vanlerberghe

Meer >


What's in a face?
Schoonheid in het oog van de toeschouwer

“Beauty is in the eye of the beholder,” wordt vaak gezegd. Wat zou betekenen dat elk gezicht van man of vrouw steeds mooi of lelijk kan gevonden worden, afhankelijk van wie er kijkt. Dat hier geen ‘universele’ regels voor bestaan. Ben jij ook deze mening toegedaan?

Docent: Willie Van Peer

Meer >


Karl Marx
Economie als basis voor sociale verhoudingen

Maak kennis met een filosoof die de loop van de geschiedenis, en het leven van miljarden mensen, tastbaar veranderde. In deze dagcursus belichten we zijn denken, en plaatsen we de marxologische begrippen in het historisch canvas.

Docent: Stefan Joosten

Meer >

Top
Rondleidingen & uitstappen

Huis Louis Minard en Minardschouwburg
Gent
Zaterdag 9 juni 2018

Weinig mensen weten dit, maar in de Gentse Grote Huidevettershoek bevindt zich het prachtige Huis Louis Minard (1846), privéwoning van de gelijknamige architect, dat sinds 1902 ook onderdak biedt aan de vrijmetselaarsloge ‘La Liberté.

Begeleiding: David Vergauwen

Meer >


De rode erfenis in Gent
Gent
Zaterdag 10 maart 2018

Als eerste grote industriestad van Vlaanderen werd Gent geconfronteerd met bevolkingsexplosie, woningnood en ontoereikende voedseldistributie. Ziekenbeurzen, prototypes van vakbonden, en coöperatieve bakkerijen probeerden weerwerk te bieden. Op die manier ontstond het unieke ‘Modèle Gantois’, een samengaan van marxisme en progressief liberalisme. Dit model vond navolging in binnen- en buitenland.

Begeleiding: Hilde Proot

Meer >

Het heelal ontdekken - Voor (groot)ouders en (klein)kinderen
Gent
Donderdag 12 april 2018

In de Gentse Volkssterrenwacht Armand Pien legt een gedreven gids je uit wat astronomie is, waarom dit zo boeiend is en hoe bijvoorbeeld een telescoop werkt. Met de 3D-voorstelling “Galilei’s bril” krijg je een bijzondere kijk op het zonnestelsel en bij helder weer zal je zelfs de zon kunnen observeren via de telescoop.

Begeleiding: gids van de Volkssterrenwacht

Meer >

Sterren kijken in de Volkssterrenwacht Armand Pien
Gent
Vrijdag 20 april 2018

De Gentse Volkssterrenwacht Armand Pien is maar één van de vele plaatsen ter wereld waar de mens geboeid de sterrenhemel observeert. Een gedreven gids legt je uit vanwaar die fascinatie komt en welke grote astronomen er zijn geweest. Samen bezoek je het weerstation, en de kleine en grote koepel.

Begeleiding: gids van de Volkssterrenwacht

Meer >

Top
Reizen

Momenteel niets geprogrammeerd.

Top