Cursussen

Architectuur en toegepaste kunst

 

'Ik wil de grootste hebben'
Een geschiedenis van de wolkenkrabber

In de race om de hoogste wolkenkrabber staat de Burj Khalifa in Dubai op één, met een hoogte van 838 meter. Vaak is er terechte kritiek tegen de megalomanie van dergelijke projecten. Maar de wolkenkrabber is tegelijk ook voortrekker van nieuwe technologieën en inspireert architecten tot waanzinnig utopische ontwerpen.

Docent: Christiaan Mees

Meer >

Esthetica als duurzaam principe
Lessen over schoonheid, van de hut tot de nulenergiewoning

In het huidige debat over architectuur en duurzaamheid duiken steeds dezelfde criteria op: strengere isolatienormen, hernieuwbare energiebronnen, een andere mobiliteit. Maar er is veel meer dan de louter fysische meetbaarheid. Architectuur kan ook duurzaam zijn door haar specifieke zeggingskracht die we ook eeuwen na haar ontstaan weten te waarderen.

Docent: Frank De Groeve

Meer >

Top
Rondleidingen & uitstappen

Op zoek naar industrieel erfgoed 3.0
Zuidelijk West-Vlaanderen en de metropool Rijsel
Leiestreek, Comines, Roubaix, Wambrechies
Zaterdag 5 mei 2018

Na het grote succes van de vorige twee uitstappen, neemt Patrick Viaene je deze keer mee in het verhaal van de restauratie en herbestemming van industriële relicten in zuidelijk West-Vlaanderen en de Rijselse metropool, waarbij de klemtoon op het erfgoed van de textielindustrie ligt.

Begeleiding: Patrick Viaene

Meer >


Architectuurwandeling Sint-Pieters-Woluwe
Meesterlijk wonen rond de stad
Brussel
Vrijdag 18 mei 2018 of
Zaterdag 19 mei 2018

Met architecten Josef Hoffmann, Huib Hoste en Jacques Dupuis krijgen we in Sint-Pieters-Woluwe een prachtige staalkaart van de moderne architectuurgeschiedenis.

Begeleiding: Frank De Groeve

Meer >


Wandelen door het marmeren Antwerpen
Zaterdag 21 april 2018

De metropool Antwerpen was tijdens de 16de en 17de eeuw een centrum voor kunsten en wetenschappen, gevoed door een rijk mecenaat en geïnspireerd door de contrareformatie. Barokke pracht en praal kenmerkt de stad Antwerpen en wordt goed geïllustreerd door een bezoek aan twee kerken: de Carolus Borromeuskerk, voorbeeld van vroege Italianiserende barok, en de St.-Jacobskerk, een barokke parel in een gotisch gebouw.

Begeleiding: Michiel Dusar

Meer >


Achter de schermen van het Concertgebouw Brugge
Brugge
Zaterdag 17 maart 2018

Beleef het Concertgebouw in al zijn facetten. Het bezoek start met een introductie door gastvrouw Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw. Ondertussen genieten we van een heerlijk koffiebuffet.

Begeleiding: gids

Meer >

Steen van eigen bodem
IJzerzandsteen in het Hageland
Diest en Averbode
Zaterdag 9 juni 2018

Waar kan de oorsprong van het Hageland en zijn identiteitsbepalende ijzerzandsteen beter worden toegelicht dan in en om de Oranjestad Diest door Michel Dusar? In de voormiddag maken we er een wandeling door het stadscentrum langs het Warandepark met zijn steengroeve en langs ijzerzandstenen monumenten zoals het Begijnhof, de barokke St.-Barbarakerk en de gotische Sint-Janskerkruïne, St.-Sulpitiuskerk, Lakenhalle en Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Begeleiding: Michel Dusar

Meer >


Atelier Mestdagh
Merelbeke
Zondag 27 mei 2018

In Merelbeke bevindt zich het oudste ambachtelijk glazeniersatelier in Vlaanderen, het Atelier Mestdagh. Het is al 3 generaties lang gespecialiseerd in restauratie, conservatie en herbestemming van oude glasramen, en het creëren van nieuwe, uitgevoerd met grote vakkundigheid. Aanvankeleijk gelegen in centrum Gent, verhuisden ze naar een ruimer pand in Merelbeke om aan de toenemende vraag te kunnen beantwoorden.

Begeleiding: Ingrid Meyvaert

Meer >


De Gentse Sint-Salvatorkerk en omgeving
Gent
Zondag 29 april 2018 of
Vrijdag 25 mei 2018

De Sint-Salvatorkerk of Heilige Kerstkerk in de Gentse wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham kwam vorig jaar in het nieuws bij de onthulling van het gerestaureerde koor. De muurschilderingen uit 1857 door Theodore Canneel (1817-1892) op de volledige wanden van het koor werden grondig gereinigd en gerestaureerd. Maar dat is niet de enige bezienswaardigheid.

Begeleiding: Marijke Mortier

Meer >


Het Havenhuis van Zaha Hadid
Antwerpen
Zondag 4 maart 2018 of
Zondag 11 maart 2018 of
Zaterdag 12 mei 2018 of
Zondag 20 mei 2018 of
Zaterdag 30 juni 2018

Antwerpen is met het nieuwe Havenhuis een spectaculair gebouw rijker. Het is een van de laatste ontwerpen van de vorig jaar overleden toparchitecte Zaha Hadid en je kan het nu ook bezoeken! Zaha Hadid tekende bovenop het 100 jaar oude gerestaureerde brandweergebouw een constructie die doet denken aan een schip en een diamant.

Begeleiding: gids

Meer >

Architectuurwandeling Sint-Joost-Ten-Node
Brussel in het klein
Brussel,
Vrijdag 1 juni 2018 of
Zaterdag 2 juni 2018

27.000 inwoners op een oppervlakte van nauwelijks iets meer dan 1 km2: het is vergelijkbaar met de bevolkingsdichtheid van Bombay. Iedereen blijft verhuizen in Sint-Joost, meer dan 40% van de inwoners heeft niet de Belgische nationaliteit, meer dan 100 verschillende nationaliteiten zijn er vertegenwoordigd.

Begeleiding: Frank De Groeve

Meer >


Met de fiets dwars door Bergen en de Borinage
Bergen
Zaterdag 23 juni 2018 of
Zondag 24 juni 2018

De Henegouwse hoofdstad Bergen (Mons) heeft als huidige Europese cultuurhoofdstad een serieuze inspanning geleverd om fietsvriendelijk te worden. De binnenstad is relatief klein, maar de omgeving vormt één grote agglomeratie, de Borinage, waar afgedankte fabrieksgebouwen, mijnschachten en spoorinfrastructuur op een chaotische manier afgewisseld worden door arbeidersbeluiken en residentiële verkavelingen, met hier en daar nog een flinke scheut groen en landbouwgebied ertussen. Heel dit gebied is daarenboven relatief vlak, wat het fietsen uiteraard ten goede komt.

Begeleiding: Stefan Van Camp

Meer >


'Re-use', een wandeling door Sluizeken-Muide-Ham
Gent
Vrijdag 2 maart 2018 of
Vrijdag 23 maart 2018

Met gids Marijke Mortier, historica én buurtbewoner wandelen we doorheen de zogenaamde ‘19de-eeuwse gordelwijk’. De wijk was ooit een schippers- en een arbeiderswijk, vandaag is het nog altijd een heel levendige, multiculturele plek.

Begeleiding: Marijke Mortier

Meer >

Top
Reizen

Frankrijk
Parijs - sculptuur in de Franse hoofdstad
Woensdag 29-08-2018 tot zondag 2-09-2018

Parijs heeft een ongemeen groot aanbod op het vlak van historische beeldhouwkunst. We snuiven de unieke sfeer op in de ateliers van Rodin, Bourdelle en Zadkine. Maar ook het recent geopende museum van kunstenares Camille Claudel mag niet op ons programma ontbreken. In de rijke groene omgeving van Parijs bevinden zich nog heel wat parels die een bezoek meer dan waard zijn. Denk maar aan de voormalige site van het ooit zeer prestigieuze Château de Saint-Cloud, de wereldberoemde Manufacture de Sèvres of het arboretum met de charmante woning van Chateaubriand, boegbeeld van de Franse romantiek. Deze vijfdaagse biedt je zonder twijfel een uniek en verrassend programma!


Begeleiding: Els Autrique

Meer >


Portugal
Porto - historisch en hedendaags
Dinsdag 03/07/2018 tot zaterdag 07/07/2018

Historisch en hedendaags - ‘O passado e o presente’ - zijn niet noodzakelijk tegenstrijdige begrippen. Het is de titel van een film uit 1972 van de Portugese filmregisseur Manoel de Oliveira en het is de leidraad voor onze reis naar Porto. Porto plaatst het hedendaagse en historische ongegeneerd naast elkaar. In Porto wonen en werken twee architecten die traditie en vernieuwing in elk project trachten te verzoenen: Alvaro Siza en Edouardo Souto de Moura.

Begeleiding: Frank De Groeve

Meer >

Frankrijk
Nancy, van rococo tot art nouveau
Donderdag 03-05-2018 tot zondag 06-05-2018

Nancy bezit één van de prachtigste ensembles van 18de-eeuwse architectuur ter wereld. De Place Stanislas is dan ook vermaard en opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op het einde van de 19de eeuw participeert deze levendige cultuurstad volop aan de art nouveau-beweging. Nancy komt zo op het voorplan met een reeks onschatbare architecturale meesterwerken die haar tot de koplopers maken van de steden met een art nouveau-verleden.

Begeleiding: Els Autrique

Meer >

Frankrijk
Picardië en Normandië - impressionistische tuinen
Donderdag 20-09-2018 tot zondag 23-09-2018

De warme en lumineuze uitstraling die tuinen krijgen in deze periode van het jaar, is een ware ode aan het impressionisme, een stroming die tot volle bloei komt tijdens het fin de siècle. Deze reis in Frankrijk brengt ons naar het kasteel van Compiègne, het summum van 19de-eeuwse paleisdecoratie, en naar het charmante Gerberoy. In dit ‘mooiste dorp van Frankrijk’ haalde schilder Henri Le Sidanier zijn inspiratie. Hier genieten we van een impressionistische lunch in het unieke historische kader van Le Jardin des Ifs.

Begeleiding: Stefan Vidts

Meer >

Top